Фандєєв Олександр

7 кроків до безпеки

18.02.2023

15 лютого за сприяння проєкту МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» за фінансування ЄС стартував цикл безкоштовних технічних вебінарів для України: «Компетенції з безпеки праці. Базовий курс». У вступному слові Жолт Дудаш, менеджер проєкту МОП зазначив, що в такий важкий для України час навчання з безпеки та здоров’я на роботі (БЗР) є особливо важливим, оскільки воно сприяє мінімізації ризиків, зменшенню ікількості нцидентів,  нещасних випадків та людських втрат на робочих місцях.

Навчальний марафон, що триватиме до 29 березня, складається з семи різної тематичної спрямованості вебінарів, тому отримав ще одну влучну назву «Сім кроків до безпеки». Кожен крок – це розгорнута тема з питань організації безпеки праці, яку для української аудиторії подають визнані міжнародні експерти з БЗР із семи країн світу.

Ідея проєкту та її втілення у життя відбулися завдяки співпраці Проєкту МОП, Європейського співтовариства фахівців з охорони праці (ESOSH), європейської організації з допомоги Україні «Help Alliance for Ukrainian Workers». Виконавці онлайн-проєкту, на чиї плечі лягла безпосередня робота із формування змістової частини та залучення до проєкту слухачів – це ESOSH та журнал «Охорона праці». Координатори проєкту – українські фахівці з БЗР, які допомагають у підготовці та гармонізації матеріалів онлайн-вебінару з урахуванням національного законодавства.

Проєкт викликав шалений інтерес. Для участі у вебінарах зареєструвалося понад 700 учасників, а перед початком першого вебінару у ЗУМі утворилася онлайн-черга. Жагу українських фахівців до знань можна зрозуміти. Мета ініціативи – підвищити рівень обізнаності фахівців з охорони праці про ефективні інструменти для безпеки, які застосовуються на підприємствах багатьох країн світу. Сучасні знання конче потрібні для побудови ефективної системи управління БЗР, а тому є необхідними і корисними для інженерно-технічних працівників, керівників різних рівнів, фахівців з охорони праці, викладачів закладів вищої освіти, професійно-технічних училищ, фахівців експертних організацій, державних службовців у сфері праці. 

Цикл вебінарів складається із двох частин. Перша – навчання системного підходу: ризикорієнтовий підхід, управління ризиками, кращі практики, система управління БЗР, лідерство в безпеці праці, психічне здоров’я. Друга – спеціальне технічне навчання: захист на машинному обладнанні, система блокування та маркування, роботи на висоті, управління підрядниками, роботи в замкнених просторах та газоаналіз, хімічні речовини, зменшення впливу шкідливих факторів на робочих місцях тощо.

Заняття відбуваються кожної середи. Записи, презентації та додаткові матеріали вебінару українською мовою зберігатимуться у відкритому доступі. Кількість учасників вебінарів, які організовано на платформі ЗУМ з трансляцією у мережі Фейсбук, не обмежена. Під час вебінарів надається час для запитань-відповідей та дискусій. Кожен учасник, який прослухає та ознайомиться з матеріалами вебінарів, зможе отримати відповідний сертифікат. Для цього необхідно зареєструватись на сайті та  відповісти  на запитання тестів відповідно до опрацьованих тем.

Вебінар пройшов на єдиному диханні

Перший вебінар на тему «Система управління безпекою та здоров’ям. Міжнародний стандарт ISO 45001:2018» провели тренер Антоніна Сулхова (Канада) і координатор від України Сергій Росс, керівник відділу охорони праці в Дивізіоні виробничих активів – олійноекстракційні заводи, елеватори, портові термінали компанії «Кернел». Тема досить розлога і непроста, проте спікери про складні речі говорили просто, доступно, для кращого розуміння наводили приклади з життя і власного досвіду, залучали до розмови учасників навчання та ні на хвилину не відпускали їхню увагу. Цікаво було дізнатися про еволюційний шлях систем управління, які беруть початок в дев’яностих роках минулого століття.

Цікаво, що спочатку було створено стандарти менеджменту з екології та якості, і лише згодом – стандарти про систему управління БЗР. Довідатися про процеси і порядок впровадження стандарту ISO 45001:2018.  Про те, як реалізовувати на практиці системний підхід, про інтеграцію і взаємодію з іншими системами менеджменту.  Про безпосередній зв’язок усіх систем управління з циклом Демінга. Пригадуєте його універсальний цикл послідовного поліпшення: Плануй – Роби – Перевіряй – Поліпшуй! На цій простій  послідовності будуються усі управлінські системи.

Міжнародний стандарт ISO 45001:2018, який робить акцент на управлінні ризиками, лідерстві, системній роботі є сучасним зручним інструментом для інтеграції з іншими стандартами. Загалом, як зауважила Антоніна Сулхова, стандарт ISO 45001 є живим організмом, що допомагає вибудовувати та розвивати сучасну ефективну систему управління безпекою і здоров’ям в організації.  

Про те, як на практиці відбувається  впровадження міжнародного стандарту ISO 45001:2018, розповів Сергій Росс. Перше, на чому він наголосив, – це беззаперечна підтримка з боку вищого керівництва, без якої впровадження будь-якої новації просто втрачає сенс. Бо «якщо впровадження системи управління БЗР не потрібно вищому керівництву, воно не потрібне нікому». Найбільша цінність і  ресурс будь-якого бізнесу – персонал, люди, їхні вміння, навички, знання, кваліфікація. Вони є опорою та рушійною силою. Проте не слід забувати, що все нове завжди зустрічає опір. Тому з людьми необхідно комунікувати, переконувати їх, пояснювати, для чого компанії потрібні сучасні стандарти, у чому їхні переваги, залучати до процесів.

Історія переходу компанії від впровадженого стандарту OHSAS 18001 до ISO 45001, інтеграцію з системою управління якістю, створення єдиної системи менеджменту – це про обов’язки та повноваження співробітників, про компетентність, навчання, стажування, інформування, роботу з підрядниками, документообіг та силу силенну інших цілей, завдань, процесів. Непростих, витратних, але водночас таких, що окупаються реальними результатами, зберігають життя та здоров’я працівників, підвищують репутаційну цінність бізнесу.

Тригодинний вебінар пройшов на єдиному диханні. Перший крок до БЗР є впевненим і успішним. Про це свідчать і численні відгуки його учасників. Ось лише кілька з них.

Оксана Гунченко:

– Комунікації такого рівня – одна зі сходинок на професійному шляху. Дякую організаторам за високий рівень заходу, інформативність, доступність, інтерактивність!

Ольга Крюковська:

– Підтримую! Дуже корисний і цікавий вебінар. Давно не було на подібному рівні…

Журналіст Фандєєв Олександр