Редакція журналу «Охорона праці»

6 травня – День піхоти

05.05.2023

Це свято встановлено указом Президента України з метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій.

День піхоти відзначають в Україні щорічно 6 травня, оскільки саме цього дня 1648 року козаки перемогли в битві біля Жовтих Вод. Це перша переможна битва національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького. Крім того, 6 травня відзначають релігійне свято – День Юрія Змієборця, одного з покровителів українського війська.

Механізовані, мотопіхотні, гірсько-штурмові військові частини становлять основу Сухопутних військ і виконують завдання щодо утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиття ударів і прориву оборони противника, захоплення важливих районів, рубежів і об’єктів. Водночас механізовані з’єднання разом з танковими використовуються для оточення і розгрому противника, переслідування та виконання інших завдань.

Піхота завжди першою зустрічає ворога. Нині українські піхотинці як найчисленніший рід та основа бойового потенціалу Сухопутних військ ЗСУ несуть найбільше навантаження та відіграють вирішальну роль під час виконання бойових завдань.

Україна пишається своїми піхотинцями. Наші бійці проявляють надзвичайну мужність і героїзм у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність нашої держави. Багато з них нагороджені  орденами та медалями. Не всі з них повернулися додому. Вічна їм пам’ять… Їхній подвиг український народ не забуде ніколи. 

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»