Редакція журналу «Охорона праці»

6 листопада – День визволення Києва від німецько-фашистських загарбників

06.11.2023

80 років тому, 6 листопада 1943 року радянські війська під час Київської наступальної операції визволили від німецько-фашистських загарбників столицю України, з боями форсувавши Дніпро. Ця великомасштабна операція стала центральною подією в битві за Україну.

Гітлерівська окупація Києва тривала 778 днів – з 19 вересня 1941-го до 6 листопада 1943 року. Але національна гордість та бажання відновити незалежність і свободу України ніколи не вгасали. Упродовж усієї окупації підпільна діяльність відбувалася в місті. Патріоти збирали інформацію, організовували диверсійні акції та виготовляли підривні пристрої.

Перемога радянських військ під час боїв за Київ була стратегічно важлива і вплинула на подальший перебіг війни, але коштувала дуже дорого – тоді загинуло до 240 тисяч радянських солдатів і офіцерів, що зробило битву однією з найкривавіших баталій Другої світової війни. Більшість із них – українці.

Таких втрат можна було б уникнути, якби не наказ Сталіна взяти Київ обов’язково до роковин «Великого Жовтня».

Ось і тепер серця українського народу б’ються в єдиному ритмі, і наша країна виборює свою незалежність, гідність та свободу. Знову агресори, тепер уже рашистські, затягли Україну в кривавий вир війни. Тож сини і доньки нашої великої землі стали на захист свого рідного краю.

Україна, Київ – це наша святиня, наше джерело сили і гордості. Великий Київ, місто, що впродовж століть пережило не одних загарбників, сьогодні зазнає випробувань. Але ми не складемо зброї, адже наша воля і наша душа непереможні!

Слава Україні!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»