Редакція журналу «Охорона праці»

5 фактів про кондиціонер

05.08.2021

1. Розсадник інфекції

Відомо, що в кондиціонерах можуть жити патогенні мікроорганізми, які з потоком повітря потрапляють у приміщення. Наприклад, центральна частина кондиціонера може стати розсадником легіонел. Ці бактерії спричиняють інфекційне захворювання легіонельоз. Симптомами недуги може бути лихоманка, ускладнене дихання, інтоксикація та інші. На щастя, ця хвороба дуже рідкісна. Правда, заразитися можна також багатьма іншими патогенними мікроорганізмами.

2. Ганяє віруси по колу

Деякі кондиціонери працюють за механізмом оборотного постачання повітря. Вони просто ганяють по колу охолоджене повітря. Через це підвищується ризик зараження, якщо в приміщенні є люди, хворі на вірусну інфекцію. Якщо такі кондиціонери встановлені в громадських місцях, то велика ймовірність заразитися гострими респіраторними вірусними інфекціями.

3. Створює різкі перепади температур

На вулиці + 32 0С, а в приміщенні комфортні + 18–20 0С. Варто вам вийти з приміщення на вулицю, як можете захворіти на застуду і навіть запалення легенів. Організм дуже погано переносить перепади температур, і така різниця загрожує розвитком запальних захворювань дихальних шляхів. Крім того, є небезпека запальних захворювань сечостатевих органів, наприклад, циститу.

4. Містить фреон

Фреон – холодоагент, який застосовується в більшості сучасних кондиціонерів. Він важчий за повітря, тому в разі витоку може витіснити повітря з приміщення. Деякі різновиди фреонів під час розкладання виділяють небезпечні токсини і можуть спричинити сонливість і задуху.

5. Сушить повітря

У середньому один кондиціонер витягує близько літра води з повітря за годину роботи. Через це охолоджене повітря стає дуже сухим, що шкідливо для шкіри та слизових оболонок дихальних шляхів.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету
(БЖД населення)НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»