Редакція журналу «Охорона праці»

29 вересня – День пам’яті трагедії Бабиного Яру

29.09.2023

Цього дня Україна та весь цивілізований світ вшановує пам’ять жертв масових розстрілів єврейського населення у Бабиному Яру. Минуло вже 82 роки з моменту трагедії в Бабиному Яру, що є одним із найжахливіших символів Голокосту. Вона, поряд із нацистським «табором смерті» Освенцимом, стала актом масового знищення євреїв у Східній Європі та прикладом того, до чого призводять людиноненависницькі ідеології.

Упродовж двох днів 29 і 30 вересня 1941 року тут було розстріляно 34 тисячі мирних жителів міста Києва, винних лише в тому, що вони були євреями. А за весь час окупації столиці в Бабиному Яру, за різними оцінками, гітлерівські окупаційні власті вбили від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, українців, ромів, караїмів, учасників українського націоналістичного руху, військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні, людей різних національностей чи соціальних груп, що стали жертвами нацистської машини знищення.

Бабин Яр став великою братською могилою для десятків тисяч людей, яких окупанти вважали «зайвими». Розстріли там тривали аж до визволення Києва в жовтні 1943 року від окупантів.

Та ми навіть уявити не могли, що геноцид знову прийде на українську землю. Що в сучасному світі на території вільної незалежної країни повторяться ці жахливі події і знову на нашій землі вбивають невинних людей. Багато українських міст, селищ, сіл зазнали злочинів російських окупантів. Світ побачив жорстокі масові вбивства рашистами чоловіків, жінок, дітей, літніх людей, тварин, жахливі тортури, спалені тіла закатованих…

Сьогоднішній день нагадує нам про важливість миру в нашому світі. Ця трагедія забуттю не підлягає...

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»