Редакція журналу «Охорона праці»

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

29.01.2024

Цього дня в Україні вшановують подвиг молодих українських патріотів – студентів, які в нерівному бою ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ 1918 року. Молоді воїни стали щитом перед ворогом, відстоюючи свободу та незалежність української держави.

Наприкінці грудня 1917-го уряд радянської росії створив у Харкові окремий «український червоний уряд», який і оголосив війну незалежній частині держави.

На той час станцію Бахмач на Чернігівщині охороняв загін Першої української військової школи ім. Б. Хмельницького. На початку 1918-го надійшло підкріплення з Києва – 1-ша сотня Куреня студентів Січових Стрільців. Це були студенти Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Т. Шевченка), гімназисти старших класів. Вони зайняли оборону біля станції Крути, за 130 км від Києва.

Уранці 29 січня розпочався наступ більшовиків на станцію Крути. За різними даними, їх було від 4 до 6–7 тисяч. З українського боку – 300–600 бійців. Нерівний бій тривав кілька годин, було відбито декілька атак. Щоб уникнути оточення, українським військам віддали наказ відійти. Але, відступаючи, частина студентської сотні в сутінках втратила орієнтир і вийшла на станцію Крути, яку вже зайняли червоноармійці. Близько 30 юнаків взяли в полон, катували, а потім стратили. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Герої Крут виявили виняткову мужність та відданість ідеї незалежності. Бій під Крутами – трагічна й важлива подія в історії нашої країни. Історія повторюється – і сьогодні ми знову тримаємо оборону від російської навали.

У теперішньому протистоянні російський окупант так само несе терор, масові вбивства, катування, мародерства та руйнування на українську землю. Тож молодий цвіт української нації змушений самовіддано проливати кров за незалежність України, відстоювати її існування як незалежної держави на полі бою, щоб раз і назавжди перемогти одвічного ворога.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»