Редакція журналу «Охорона праці»

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

27.04.2023

Щороку 28 квітня Україна разом з усією світовою громадськістю відзначає Всесвітній день охорони праці. Уперше ця дата з'явилася у святковому календарі 2003 року завдяки ініціативі Міжнародної організації праці.

Результатом активної спільної роботи МОП та України стало посилення заходів щодо профілактики травматизму та захворюваності на роботі. Упроваджуються передові світові практики щодо охорони праці, ризикоорієнтованого підходу, просуваються ідеї культури охорони праці.

Активну роль у цьому відіграє журнал «Охорона праці», який виходить друком з перших днів незалежності України. На сторінках видання, окрім фахової інформації для спеціалістів з охорони праці, публікуються статті про захист трудових прав працівників, діяльність Держпраці, Фонду соціального страхування України, соціальний захист осіб, потерпілих на виробництві, профілактику виробничого травматизму та профзахворювань тощо.

Журнал є організатором Міжнародної конференції з охорони праці, яка проводиться в Україні вісім років поспіль, а також семінарів та тренінгів з актуальних для сфери безпеки та гігієни праці питань.

При журналі утворено Академію менеджменту з охорони праці, де навчання проводять досвідчені фахівці з України та Європи, створено Кабінет з охорони праці, де є величезна база інформації, яка постійно оновлюється. Журнал вже багато років є організатором Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей», провадить волонтерську діяльність, зокрема на підтримку ЗСУ.

На жаль, повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до підвищення ризиків травмувань на роботі та збільшення кількості потерпілих унаслідок бойових дій.

В умовах воєнного стану праця людей, діяльність яких пов’язана зі збереженням життя і здоров’я працівників, є особливо важливою. Немає жодних сумнівів у тому, що їхня робота знаходить відгук в умах тих, за кого вони відповідальні. Вона дуже важлива, допомагає тримати у робочому стані великий трудовий механізм, що, своєю чергою, допомагає всім жити і працювати заради миру на нашій землі.

Колектив журналу «Охорона праці» висловлює подяку всім, хто стоїть на варті безпеки праці, за комфорт і безпеку на роботі! Ваша праця не завжди помітна, але вкрай важлива, тому що націлена на збереження найдорожчого, що може бути у людини, – життя та здоров'я!

Переконані, що консолідовані зусилля держави, профспілок, фахівців у сфері охорони праці та роботодавців допоможуть і надалі поліпшувати ситуацію у цій сфері.

Нехай ваша праця високо цінується, здоров’я буде міцним, а в сім’ях панує взаєморозуміння і любов. Щастя, добра, натхнення!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»