Редакція журналу «Охорона праці»

28 квітня відбувся круглий стіл «Захист та адаптація працівників в екстремальних умовах»

29.04.2022

28 квітня 2022 р. з нагоди Всесвітнього дня охорони праці,

який в Україні відзначають під гаслом «Діймо разом заради миру і безпеки в Україні»,

у режимі ZOOM відбувся круглий стіл «Захист та адаптація працівників в екстремальних умовах».

Захід організований журналом «Охорона праці» спільно з Європейським співтовариством з охорони праці (ESOSH) за підтримки Міжнародної організації праці та Державної служби України з питань праці. Учасники круглого столу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на виробництві та під час війни російської федерації проти України.

Захід зібрав понад 300 учасників, серед яких голова ФПУ Григорій Осовий, в. о. голови Держпраці Ігор Дегнера, менеджер Проєкту ЄС-МОП в Україні Жолт Дудаш, голова правління ESOSH Ольга Богданова та інші учасники співтовариства, представники Мінекономрозвитку, ДУ «Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці», Фонду соціального страхування України, міжнародні експерти, зокрема, викладач NEBOSH і керівник однойменної школи з керування ризиками в Україні Джаннет Аршимова, керівники та спеціалісти служб охорони праці підприємств, установ та організацій різних форм власності.

Під час вебінару були розглянуті питання, що нині найбільше турбують працеохоронну спільноту. Це релокація підприємств; розслідування нещасних випадків на виробництві, що сталися у зв’язку з проведенням бойових дій; нові небезпеки та керування ризиками; спрощення питань охорони праці під час війни; проведення атестації робочих місць за умовами праці, навчання та медогляди під час війни; перспективи оновлення законодавства з охорони праці у зв’язку з можливістю України вже в найближчі роки інтегруватися в ЄС та інші.

Щодо низки зазначених питань виникали досить палкі дискусії. Унікальність заходу в тому, що учасники вебінару мали змогу поставити запитання та одразу отримати відповіді від фахівців Держпраці, Мінекономрозвитку, ФССУ, безпосередньо відповідальних за розроблення законодавчих, нормативно-правових актів та інших документів у сфері охорони праці. Обговорили також питання соціального діалогу як запоруки швидких та якісних змін у сфері безпеки праці, який у нашій державі, за оцінками сторін цього діалогу, поки що не є результативним. Примітно, що цьогорічне гасло Всесвітнього дня охорони праці також присвячене соціальному діалогу, тож саме час зрушити його з мертвої точки і дати зелене світло впровадженню європейського законодавства у сфері БЗР в Україні. А отже, і створенню більш безпечних та здорових умов праці для наших співвітчизників.

Після завершення вебінару головний редактор журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук продемонстрував аудиторії малюнки учасників Всеукраїнського конкурсу «Охорона праці очима дітей», організованого журналом спільно з Держпраці. Перший регіональний етап конкурсу, підсумки якого щороку підбивають у березні, відбувся, незважаючи на війну. Лише декілька областей через бойові дії не змогли вибрати регіональних переможців і надіслати їхні малюнки до редакції для проведення фінального добору. Але переможців конкурсу буде обов’язково визначено й нагороджено після війни, в якій Україна переможе!

Найактуальніші обговорені питання та виступи спікерів буде висвітлено в найближчих номерах журналу «Охорона праці».

Запис Круглого Столу та презентації спікерів доступні за посиланням  

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»