Редакція журналу «Охорона праці»

28 червня – День Конституції України

28.06.2023

Цього дня у 1996 році Верховна Рада України ухвалила нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави.

Основним Законом закріплено правові засади незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти ухвалюються на основі Конституції України та мають відповідати їй.

Ухвалення Конституції стало найважливішим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Конституція 1996 року, з деякими змінами та доповненнями, діє у нашій країні й сьогодні.

Конституція закріпила правові основи України, її незалежність і територіальну цілісність. Саме цей документ забезпечує нам права людини і громадянина. «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю», – зазначено у статті 3 Конституції України.

Нині наша держава вимушена кров’ю виборювати ці права. Російські загарбники вкотре намагаються відібрати від нас право на волю, незалежність і демократію. Вони знищують усе, чого немає в них – сильних духом людей, культурну спадщину та милозвучну рідну мову. Але ми обов’язково вистоїмо!

У цей день бажаємо всім співвітчизникам Перемоги та Миру на нашій вільній землі, нехай завжди буде лад та процвітання у нашому спільному домі – Україні!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»