Редакція журналу «Охорона праці»

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

27.01.2023

Ця дата вибрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито упродовж Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона на території колишнього Радянського Союзу. Близько 1,5 мільйона євреїв знищено нацистами на території нашої країни. Це – чверть усіх жертв Голокосту, який є злочином проти всього людства.

Як відомо, одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто (найбільшим було Львівське), а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Серед наймасовіших і найвідоміших були розстріли у Бабиному Яру в Києві – одному з найскорботніших місць масових убивств у період Голокосту.

Голокост означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистами протягом 1933–1945 років. Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

У 2005 році була ухвалено резолюцію Генеральної Асамблеї ООН, у якій стверджувалося, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Україна приєдналася до цього документа у 2012 році і разом зі всім світом почала вшановувати пам’ять про цю сумну подію.

Ми повинні пам’ятати, що мир і життя людини – найціннішій скарб!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»