Редакція журналу «Охорона праці»

26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

26.02.2024

Десять років тому росія розпочала найбільшу з часів Другої світової війни військову агресію в Європі. Грубо порушуючи територіальну цілісність і суверенітет України, російські війська окупували Крим – це було першою частиною російсько-української війни.

20 лютого 2014 року розпочалось активне переміщення російських військових підрозділів у Криму та в районі Керченської протоки. «Зелені чоловічки» заходили без розпізнавальних знаків, із місцевих жителів створювали та озброювали формування найманців, їх використовували разом із підрозділами збройних сил рф, дислокованими в Криму.

26 лютого на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради АР Крим вийшли тисячі кримських татар, українських активістів та представників інших національностей, щоб чинити спротив російській окупації та підтримати територіальну цілісність України. Мітинг зібрав від 5 до 10 тисяч учасників. Унаслідок тисняви та сутичок загинули двоє мітингувальників, 79 осіб дістали поранень різного ступеня тяжкості.

Мітинг проходив під кримськотатарським прапором. Золота тамга на блакитному стязі для всього світу стала символом нескореності та мужності народу, чесності й вірності, боротьби за свої права, за повернення Криму під контроль України, символом опору загарбникам, духу свободи, закладеного багатьма поколіннями. Наступного дня, о 5-й ранку до урядових будівель АРК увійшли регулярні військові формування рф.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії росії, яка заперечує окупацію півострова і називає її «відновленням історичної справедливості». Протягом цих років країна-агресор продовжує шлях загарбництва та викривлення історії, захоплення територій України та знищення наших міст.

Увесь цей час кримський спротив триває. Крим – це Батьківщина українців і кримськотатарського народу, які по праву є господарями своєї землі.

Слава Україні!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»