Редакція журналу «Охорона праці»

26 квітня – Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

26.04.2024

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства, яку коли-небудь спричиняв мирний атом. Того дня на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталося два вибухи. В атмосферу Землі вирвалася хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду.

Аварія на Чорнобильській АЕС забрала життя тисяч людей і викликала тяжкі захворювання, завдала величезної шкоди екології та здоров’ю не одного покоління. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік СРСР.

Ціною свого здоров’я та життя ліквідатори зупиняли поширення радіації заради спасіння нашої планети від страшної техногенної аварії, наслідки якої людство відчуватиме ще багато років. Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки. За приблизними розрахунками, аварії на ЧАЕС забрала життя близько 4000 осіб. 30 співробітників АЕС померло в перші дні й тижні аварії, ще сотні тисяч людей померли в наступні кілька років від онкологічних захворювань і променевої хвороби.

Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу став символом не лише болю і втрат, а й нагадуванням про неймовірну міць людського духу, про важливість миру, безпеки та збереження навколишнього середовища, а також спонуканням до дій для запобігання подібним трагедіям у майбутньому і забезпечення безпеки та добробуту всього світу.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»