Редакція журналу «Охорона праці»

26 квітня – Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

26.04.2023

Сьогодні, 26 квітня, у світі вшановують пам’ять про Чорнобильську катастрофу та про жертв радіаційних аварій і катастроф. Ця подія нагадує про небезпеку використання атомної енергетики, про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які вона принесла довкіллю та людям. Саме цього дня 1986 року сталася найпотужніша і найбільша катастрофа, яку коли-небудь спричиняв мирний атом, – аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй присвоєно 7-й рівень небезпеки за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Потужний витік радіації «пофарбував» ліс поблизу Чорнобильської АЕС в яскраво-рудий колір. Відтоді він називається «рудий ліс».

 Ціною свого здоров’я та життя ліквідатори зупиняли поширення радіації заради спасіння нашої землі від страшної техногенної аварії, відгомін якої людство відчуватиме ще багато років.

Низько вклоняємося всім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха, щоб якомога швидше ліквідувати наслідки трагедії, обмежити біду. Усім, хто зупинив розбурхану стихію некерованої ядерної реакції і зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»