Редакція журналу «Охорона праці»

26 квітня – Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

26.04.2022

26 квітня – Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – Чорнобильська катастрофа. Трагедія забрала життя тисяч людей і спричинила тяжкі захворювання, завдала величезних збитків навколишньому середовищу.

Хоч би скільки минуло років, ця дата назавжди залишиться чорною сторінкою в історії України. Цього дня ми вшановуємо подвиг пожежників, персоналу Чорнобильської АЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які без вагань і роздумів брали участь у ліквідації наслідків аварії.

Нині ж світ постав перед новою страшною загрозою – ядерною небезпекою.

У перший день вторгнення в Україну, 24 лютого, російські військові захопили ЧАЕС. На військовій техніці вони проїхали забрудненою територією, у результаті чого підняли радіоактивний пил. Також росіяни заборонили ротацію персоналу на станції. Через це понад 100 працівників станції були заблоковані на об’єкті і працювали фактично під дулами автоматів без відпочинку майже місяць. 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС та евакуацію осіб, які там перебували. 31 березня територію станції було звільнено від окупантів.

Іншим небезпечним об’єктом у Чорнобильській зоні є сховище відпрацьованого ядерного палива.

Також війська РФ неодноразово обстрілювали ядерну установку «Джерело нейтронів» у Харкові. Якби б її пошкодили, наслідки були б подібними до руйнування реактора на АЕС.

Проте найнебезпечнішим стало захоплення Запорізької АЕС – найбільшої атомної електростанції Європи. Адже в разі аварії на Запорізькій АЕС наслідки можуть бути гірші за Чорнобильську катастрофу.

Ми висловлюємо щирі слова подяки за героїзм і самовідданість усім ліквідаторам тієї страшної аварії, які ціною власного життя та здоров’я врятували людство. Схиляємо голови перед тими, хто загинув у цій боротьбі.

Закликаємо світ зберігати пам’ять про ті трагічні події, про подвиг героїв Чорнобиля та зупинити російську агресію, як загрожує ядерною  небезпекою усьому світові!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»