Редакція журналу «Охорона праці»

25 листопада – День пам’яті жертв голодоморів

25.11.2023

Щороку в четверту суботу листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів. У цей день увесь український народ низько схиляє голову в знак жалоби за мільйонними жертвами тих років.

Три голодомори, що їх зазнала Україна під час панування комуністичного режиму (у 1921–1923, 1932–1933 і в 1946– 1947 рр.), – це найжорстокіші заплановані злочини в історії людства.

Голодомор в Україні 1921–1923 рр. – масове знищення корінного українського населення з ознаками етнічної чистки через мор голодом головно у південних областях Української СРР, спричинене конфіскацією у селян і вивезенням хліба з УСРР.

Голодомор 1932–1933 рр. став найчорнішою сторінкою тривалої боротьби тоталітарного режиму СРСР проти визвольних змагань українського народу. Фактично голод охопив увесь Центр, Південь, Північ та Схід сучасної України. Масштаб трагедії підтверджують цифри: у пік голоду в Україні щохвилини вмирало 17 людей, 1 тисяча – кожної години, майже 25 тисяч – щодня.

За різними оцінками, кількість жертв Голодомору 1932–1933 років коливається від 3 до 7 мільйонів осіб. Деякі дослідники називають і більші цифри.

Третій голодомор, який влаштувала російсько-комуністична диктатура 1946–1947 рр., був спричинений не так повоєнним неврожаєм, як спланованою акцією сталінського політбюро з метою забрати в селян залишки зерна і продати чи подарувати його братнім режимам в соціалістичному таборі.

Верховна Рада України офіційно визнала Голодомор актом геноциду українського народу у 2006-му році. Наразі парламенти близько трьох десятків країн визнали його геноцидом. На міждержавному рівні Голодомор актом геноциду вже визнали Європейський парламент, Парламентська Асамблея Ради Європи, Балтійська асамблея.

У цей день запалимо свічку – символ нашої скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших рідних, близьких, відомих і невідомих. Хай святий вогник зігріє душі загиблих.

Пам’ятаймо свою історію, бо хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»