Редакція журналу «Охорона праці»

21 лютого – Міжнародний День рідної мови

21.02.2023

Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 1999 року. Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності. Цю дату вибрали на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді від куль поліцейських загинули студенти, які вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни.

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд і найсильніший інструмент збереження та розвитку нашого матеріального й духовного спадку.

Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

За даними ЮНЕСКО, сьогодні у світі близько є 6 тисяч мов, 43% з них під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без рідної мови немає й народу. Після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави.

З 2000 року День рідної мови щорічно відзначають в Україні.

Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Це мова великого народу, великої культури, нашої історії. Шануймо рідну мову, збережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»