Редакція журналу «Охорона праці»

2 листопада – Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

02.11.2022

Останніми роками у світі зафіксоване значне зростання кількості фізичних нападів на журналістів за те, що вони намагаються донести результати своїх розслідувань суспільству. Так, за останні 25 років убито понад 2300 журналістів, за останнє десятиліття – понад 800, за минулий рік майже 100 журналістів. Але, згідно з доповіддю Генерального директора ЮНЕСКО, за період 2006–2013 років розслідувано менше ніж 6% усіх випадків убивств журналістів.

Крім того, за відомостями Міжнародної мережі сприяння вільному обміну інформацією, у дев’яти з десяти випадків винуватці цих злочинів уникають покарання. Саме тому 2013 року на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН ухвалено резолюцію 68/163 і проголошено 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів. У цій знаковій резолюції засуджують будь-які напади і акти насильства стосовно журналістів і працівників ЗМІ. Вона закликає держави-члени робити все від них залежне для запобігання насильству щодо журналістів і співробітників ЗМІ, забезпечити притягнення до відповідальності й віддавати до суду осіб, які вчинили злочини проти журналістів і працівників ЗМІ, а також забезпечити потерпілим доступ до належних засобів правового захисту.

Резолюція також закликає держави сприяти створенню безпечних і сприятливих умов для того, щоб журналісти виконували свою роботу незалежно і без зайвого втручання.

На сьогодні особливо небезпечною є робота українських журналістів, які виконують свій професійний обов’язок у надзвичайно важких умовах війни. З початку повномасштабного вторгнення, станом на 15 вересня, життя 39 журналістів забрала в нас росія, а за 8 років війни ми втратили ще більше.

Безкарність, під якою можна розуміти невжиття заходів для покарання в судовому порядку винуватців порушень прав людини, увічнює цикл насильства щодо журналістів і вимагає вжиття належних заходів.

З нагоди Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів журнал «Охорона праці» запевнює, що завжди готовий приєднатися до зусиль щодо боротьби з безкарністю. Ми підтверджуємо свою відданість захисту свободи преси та свободи слова, віддаємо належне всім тим, хто щоденно працює, передаючи достовірну інформацію, необхідну для здійснення демократії, ризикуючи іноді своїм життям.

Разом зі своїми європейськими та міжнародними партнерами ми завжди беремо участь у заходах щодо забезпечення захисту журналістів, створення середовища, сприятливого для виконання їхніх завдань, та припинення безкарності за вчинені проти них злочини. І в цей день просимо світову спільноту звернути більше уваги на систематичні порушення прав і свобод представників ЗМІ.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»