Редакція журналу «Охорона праці»

19 січня – Хрещення Господнє (Богоявлення)

18.01.2023

Цього дня християни східного обряду святкують одне з найголовніших і важливих свят у православних християн велике дванадесяте церковне свято – Хрещення Господнє або Богоявлення. Це третє найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу, яке символізує очищення душі й тіла від гріхів.

Саме в цей день під час хрещення Сина Божого Ісуса Христа перед усім світом вперше постала Пресвята Трійця – Бог Отець, Бог Син і Святий Дух. У віці 30 років Ісус прийшов до Івана Хрестителя з проханням охрестити його у водах Йордану.

Свято Хрещення в Україні свідчить про закінчення Різдвяних святок. У цей день священики освячують воду, яка після набуває цілющих властивостей, що зберігаються роками. Така вода вважається джерелом людського життя і прирівнюється до найкращих ліків від будь-яких недуг.

Вода, освячена 18 і 19 січня, називається Богоявленською або Йорданською і має однакову силу й застосування: нею освячують храми і домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща. Навіть люди, які не відвідують церкву, цього дня набирають святу воду.

Головним обрядом цього свята є хресна хода до водохресної ополонки, яку називають Йордань, і масове купання в ній.

У цей величний день щиро бажаємо, щоб ми очистили свої серця від усього недоброго і наповнили їх любов’ю, миром, вірою в завтрашній день! Нехай свята вода зцілить кожного духовно й тілесно, змиє зневіру, додасть сили і натхнення до щоденних добрих справ!

Христос Хрещається!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»