Редакція журналу «Охорона праці»

14 лютого – День святого Валентина (День усіх закоханих)

14.02.2023

Сьогодні в Україні й не тільки відзначають уже таке звичне, але водночас загадкове свято – День святого Валентина. Воно має давню історію, свої традиції та правила, яких багато хто намагається дотримуватися. Насамперед – закохані, їм і присвячений цей день.

Традиції відзначати День усіх закоханих уже понад півтори тисячі років. Є кілька версій появи свята. За однією з них давньоримський імператор Клавдій II заборонив молодим людям призовного віку одружуватися, вважаючи, що так військові будуть більш віддано служити своїй країні. Але священник Валентин, усвідомлюючи всю несправедливість цього указу, всупереч суворим заборонам, ризикуючи життям, продовжував вінчати закохані пари.

Але це тривало недовго, імператор дізнався про порушення закону і засудив Валентина до страти. Перебуваючи у в’язниці, юний священник закохався в чарівну дочку наглядача. Дівчині також сподобався молодий чоловік, але повідомити про свої почуття вона не наважувалася. Про те, що юнак небайдужий до неї, вона, на жаль, дізналася тільки після його смерті.

У ніч на 14 лютого закоханий Валентин написав молодій дівчині красиве зізнання в коханні, а вранці смертний вирок було виконано. На згадку про коханого в неї залишився тільки лист. Вважається, що саме тоді започатковано традицію писати в День святого Валентина любовні записки у формі сердечка – «валентинки».

Ставлення до дня Валентина різне. Дехто певен, що для справжнього кохання дивно призначати якийсь один день, дехто просто сприймає День закоханих як чергову нагоду для розваг, а дехто справді чекає на диво. Єдине, про що слід пам’ятати: висловлювати почуття варто частіше, аніж раз на рік!

Бажаємо щастя, любові та безліч радісних миттєвостей життя!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»