Редакція журналу «Охорона праці»

10 вересня – День танкіста

10.09.2023

Використання важкої броньованої техніки не раз визначало результат битв. Враховуючи великі заслуги механізованих і бронетанкових військ у перемозі над фашистською Німеччиною, у 1946 році було затверджено професійне свято танкобудівників і танкістів – День танкіста, який спочатку відзначали 11 вересня, в день, коли ціною героїчних зусиль було звільнено від фашистських окупантів Закарпатську Україну. День танкіста в незалежній Україні засновано 1997 року указом президента Леоніда Кучми на підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників України.

Сьогодні на озброєнні української армії сучасні модернізовані танки Т-84У «Оплот», Т-80, виробництва зарубіжних країн. За інформацією Кільського інституту світової економіки, з початку повномасштабного вторгнення різні країни поставили в Україну 471 танк, і ще 286 танків мають надійти. Станом на літо 2023 року ЗСУ мають більше танків, ніж армія рф, яка з лютого 2022 року втратила більш ніж половину важкої техніки.

Бойовий дух наших танкістів, їхня звитяга, патріотизм є одним з важливих складників непереможності Збройних Сил України. Вони щодня демонструють мужність, героїзм та щиру відданість українському народові. Багато в чому саме завдяки їм вдається зупинити наступ російських військ та звільняти наші території від окупанта.

Ми пишаємося досягненнями і наших вчених та конструкторів у створенні найсучасніших бойових машин. Вони вивели нашу країну до провідних держав світу в галузі танкобудування. Сучасні бойові машини комп’ютеризовані, мають електронні системи управління вогнем, сповіщення про небезпеку та спостереження, елементи штучного інтелекту.

Легендами незламності та сили людського духу стали в цій війні наші воїни-танкісти. Схиляємо у журбі голови перед пам’яттю воїнів-танкістів, які віддали своє життя за незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Вічна їм пам’ять!

Колектив журналу «Охорона праці» щиро дякує кожному танкісту за неймовірну рішучість і безцінний внесок у святу справу захисту України. Бажаємо всім міцного здоров’я, родинного затишку, непохитної стійкості та нових перемог. Ми переконані, що разом із вами нам до снаги здолати будь-якого ворога. Мирного неба над головою та щастя у вашому домі.

Слава українським танкістам! Слава Україні!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»