Ільницька Інна

10 кроків, щоб зміцнити імунітет

03.07.2024

Імунна система допомагає протистояти хворобам і боротися з вірусами та інфекціями, що потрапляють в наш організм. Якщо вам доводиться часто подорожувати, працювати в стресовій ситуації або вести дуже активний спосіб життя, важливо постійно зміцнювати імунну систему. Ці прості поради допоможуть вам підтримувати її в належному стані:

  1. Здоровий та повноцінний сон. Організм людини потребує здорового сну, щоб відновлювати сили та енергію, які втрачаються протягом дня, відновитися після стресової ситуації тощо. У середньому потрібно 8 годин сну (однак варто зауважити, що для одних людей здоровим може бути 10-годинний сон, а іншим вистачає і 5 годин). Постійне недосипання вибиває людину з колії та ослабляє імунну систему, тож організм перестає боротися з інфекціями.
  2. Здорове харчування. Вживайте корисну їжу, багато свіжих овочів та фруктів, їжте менше цукру, не переїдайте – і ваша імунна система буде в нормі. 
  3. Рідина. Регулярно пийте протягом усього дня, але стежте за тим, щоб це були не шкідливі солодкі газовані напої, а чиста вода або трав’яний чай.
  4. Вітаміни. Вживайте більше продуктів, що містять вітаміни. Для зміцнення імунної системи потрібні вітаміни С та Е і цинк. У шипшині, обліписі, чорній смородині, апельсинах, ківі, квашеній капусті, солодкому перці багато вітаміну С. Вітамін Е міститься в горіхах, рослинних оліях, зародках пшениці, мигдалі, обліписі, ківі, яйцях, шпинаті. А цинк можна отримати з таких продуктів, як червоне м’ясо, сардини, дріжджі, арахісове масло, сир, насіння соняшника, яєчний жовток, волоські, кокосові, кедрові горіхи.
  5. Натуральні засоби. Не варто забувати про вживання зеленого  та трав'яного чаю, часнику, чорного перцю. Якщо ви не проти застосування народних способів лікування, можете спробувати суміш з астрагалу і червоного стручкового перцю.
  6. Загартовування. Корисним буде контрастний душ та обливання, це загартовує організм.
  7. Піклуйтесь про себе. Саме час позбутися поганих звичок! Якщо ви палите – киньте! Вживайте якомога менше алкоголю.
  8. Не вживайте пестицидів. Як відомо, пестициди знижують захисні сили організму, тобто пригнічують імунну систему. Намагайтеся вживати продукти, вирощені без використання пестицидів. Якщо є можливість, краще самостійно вирощувати овочі та фрукти.
  9. Фізичні вправи. Спорт не лише зміцнює м’язи, а й заряджає енергією, додає сил, доброго настрою, а отже, поліпшує стан імунної системи.
  10. Мисліть позитивно. Позитивні думки створюють позитивні емоції, а позитивні емоції, своєю чергою, зміцнюють імунну систему. Ніколи не допускайте думок про те, що ви хворі або можете легко захворіти.
Автор Ільницька Інна