Редакція журналу «Охорона праці»

1 листопада – День народження Європейського Союзу

01.11.2022

1 листопада світова спільнота відзначає День заснування Європейського Союзу.

Європейський Союз – економічний та політичний союз 28 держав-членів, що розташовані здебільшого в Європі та об’єдналися заради миру та процвітання.

Країни, що входять до ЄС, заснували спільні інституції, яким було делеговано частину їхніх суверенних повноважень, завдяки чому стало можливо демократично приймати рішення з питань, які становлять спільний інтерес, на європейському рівні. Євросоюз створив спільну валюту, динамічний спільний ринок, в якому люди, послуги, товари і капітал пересуваються вільно.

Протягом багатьох століть Європа була ареною частих і кривавих воєн. З 1870 по 1945 роки Франція та Німеччина воювали між собою тричі, зазнавши при цьому страшних людських втрат. Саме тому в середині минулого століття кілька європейських лідерів дійшли висновку, що єдина можливість забезпечити довготривалий мир між їхніми країнами полягає у їх політичному та економічному об’єднанні.

Ідея європейської інтеграції була задумана для того, щоб більше ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни.

24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення росії на територію України. Уже через чотири дні Україна підписала заявку про вступ до Європейського Союзу. І традиційний, за звичайних умов досить неквапливий, процес вступу до європейського співтовариства набув незвичної швидкості.

17 червня Європейська комісія рекомендувала надати Україні (а також Молдові) статус кандидата на членство в Європейському Союзі. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами. І вже під час саміту ЄС у Брюсселі 23червня, Україна офіційно стала кандидатом на вступ до Європейського Союзу.

Отримання Україною в цей історичний проміжок часу статусу кандидата в члени ЄС полягає у найважливішому меседжі для всього світу, що не тільки Україна прагне стати частиною європейської спільноти та саме з Європою пов’язує своє майбутнє, але й ЄС визнає досягнення України у розбудові та захисті демократичних цінностей та готовий підтримати подальшу розбудову української економіки та суспільства.

Набуття статусу кандидата в члени країн ЄС відкриває для України нові можливості доступу до фінансових ресурсів. Значення цього не можна переоцінити в умовах руйнування рф українських міст та сіл, житла населення, об’єктів інфраструктури нашої країни.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»