Редакція журналу «Охорона праці»

1 червня – День захисту дітей / 4 червня – Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії

01.06.2023

Щороку в перший день літа в усьому світі святкують Міжнародний день захисту дітей. Заснування такого дня ініціювали тому, що в багатьох країнах світу залишилося чимало дітей-сиріт і без даху над головою після Другої світової війни.

Головна мета свята – привернути увагу громадськості, урядових установ та організацій до проблем, що спрямовані на реалізацію різноманітних заходів для забезпечення добробуту дітей в світі.

В Україні цей день відзначають із 1998 року. Турбота про дітей, усвідомлення пріоритетності їх інтересів над інтересами дорослих мають стати філософією нашого життя. День захисту дітей – це нагадування суспільству про необхідність захищати права дитини, щоб усі діти росли щасливими, навчалися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали чудовими батьками та громадянами своєї країни.

Сьогодні перед Україною постали нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв’язку з ескалацією насильства, веденням бойових дій на території нашої держави.

З 2014 року розпочалася російська збройна агресія на Донбасі. Уже відтоді на Сході гинули, зникали безвісти, діставали поранення й травми невинні українські діти. Повномасштабна російська агресія 2022 року знову змусила нашу державу відчути, як це, коли безневинні діти страждають через війну.

Як зазначили в Офісі Генерального прокурора України, з початку повномасштабного вторгнення станом на 30.05.2023 щонайменше 1472 дитини зазнали страждань. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів число дітей, що загинули становить – 483. Зросло число постраждалих у війні – 989 неповнолітніх, які дістали поранення різного ступеню тяжкості. А глибокі психологічні травми можуть залишитися на все життя.

Ювенальні прокурори наголошують, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Миру і злагоди кожній дитині, кожній родині, усій Україні! Нехай наші діти якомога довше залишаються дітьми – безтурботними, веселими, радісними. Бажаємо, щоб кожна дитина була здорова і оточена турботою батьків. Нехай небо над головою завжди буде мирним, а кожен новий день – добрим і цікавим. А батькам – терпіння, доброти і ніжності, адже саме вони відповідають за щасливе і безпечне дитинство своїх нащадків!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»