Редакція журналу «Охорона праці»

Мікрофлора в офісі

28.10.2021

В Україні майже 1,3 млн осіб працюють в офісних приміщеннях. Якщо враховувати тих, хто відвідує офіси та працює не повний робочий день, – цифра може сягнути майже 2 млн осіб. Усі ці люди наражаються на небезпеку дістати «офісні» захворювання. Що це за недуги та як їх уникнути?

Що являє собою типовий офіс української компанії? Це приміщення, де розташовано столи, оргтехніку, стелажі чи шафи для документів, є система кондиціювання. Найчастіше це звичайні кондиціонери. У приміщеннях великих компаній чи сучасних офісних центрів встановлено системи централізованої вентиляції.

Крім того, офіси можна розподілити на кілька груп за кількістю людей, що там перебувають. Окремий кабінет, де працює лише одна особа. Кабінет на 2–3 працівники. І офіс відкритого типу, де може бути зосереджено від 10–20 до 50 осіб.

Мікросвіт офісу

У цих приміщеннях створюються особливі умови, мікроклімат, який характеризується важливим фактором – мікрофлорою. Це мікроорганізми (грибки, бактерії, віруси тощо), що постійно існують на поверхнях і в повітрі в конкретному приміщенні, а також ті, що може принести сюди кожна людина. Сучасна наука розглядає цю мікробну спільноту як єдиний структурно-функціональний організм – мікробіом, окремі частини якого перебувають у складних взаємовідношеннях, що потребують докладнішого вивчення.

Зазвичай, представники цього мікросвіту не є небезпечними для людей, але в умовах обмеженого простору, скупчення людей можуть виникнути ситуації, коли мікроорганізми спричиняють алергічні реакції, інфекційні захворювання тощо. Особливо відчутним це стає в осінньо-зимовий період, під час епідемічного сезону ГРЗ-ГРВІ. А під час пандемії COVID-19 виходить на перший план.

На сьогодні немає рутинних методів виявлення вірусів у повітрі чи на поверхнях. Ті методи, що використовують, доволі складні й витратні. Адже віруси мають надзвичайно малі розміри, у середньому вони коливаються від 20 до 300 нм, що становить приблизно 1/100 від розміру бактеріальної клітини. До того ж віруси людини не є постійними представниками мікрофлори повітря в офісному приміщенні. Зазвичай вони з’являються там, коли у приміщення потрапляє хвора людина, що розповсюджує віруси. Гігієнічних норм на вірусні частинки у повітрі та на поверхнях у приміщенні у вітчизняному санітарному законодавстві немає.

Юрій Леонов, старший науковий співробітник ДУ «Інститут медицини праці  імені Ю. І. Кундієва НАМН України»

Повний текст статті читайте у журналі № 11/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»