Якименко (Купира) Зінаїда

Благополуччя, здоров’я та щастя

10.11.2023

Щастя – це суб’єктивне поняття, і кожна людина має власне розуміння того, що робить її щасливою. Однак ключовими складниками щастя є позитивні емоції, задоволення від досягнень і стосунків, а також сенс життя та особистісне зростання.

У  дев’ятому номері журналу ми писали про цикл технічних вебінарів для інженерів з охорони праці України: «Компетенції з безпеки праці. Базовий курс», який провели фахівці з безпеки міжнарод­ного рівня. Один з вебінарів на тему «Психічне здоров’я» провела міжнародна тренерка, керівниця Європейської школи управління ризиками Джаннет Аршимова.

Вона розповіла про важливість теми психічного здоров’я на роботі. Що таке психосоціальні небезпеки та ризики і як зробити робоче середовище здоровим. Про це йшлося у статті «Психічне здоров’я на роботі» в минулому номері журналу*. На продовження теми – про концепції благополуччя та здоров’я працівників, про шість стандартів керування стресом на роботі та ексклюзивну програму 6Р Джаннет Аршимової. І головне – ви нарешті дізнаєтесь, що ж таке щастя з погляду відомих світових психологів.

Складники благополуччя

Концепція благополуччя та здоров’я охоплює широкий спектр факторів, що сприяють фізичному і психологічному добробуту людини.

Добробут стосується різних сфер життя: фінансів, освіти, роботи, соціальних відносин та інших. Це стан, коли людина почувається задоволеною і щасливою, досягає своїх цілей і здатна адаптуватися до змін.

Здоров’я, із свого боку, має фізичний, психічний та соціальний складники. Це відсутність хвороб і нормальне функціонування організму. Здоров’я також пов’язане зі здатністю справлятися з різними фізичними та емоційними стресорами.

Для досягнення благополуччя та здоров’я важливо враховувати різні аспекти, як-от здоровий спосіб життя, позитивні стосунки, навички добробуту та стратегії для зняття стресу. Також має значення доступ до якісних медичних послуг та освіти з питань здоров’я.

Концепція благополуччя і здоров’я передбачає інтегральний підхід до підтримки фізичного, психологічного та соціального благополуччя людини. Вона враховує не тільки відсутність хвороб, а й активне становлення та розвиток особистості.

У цьому контексті благополуччя охоплює фізичне здоров’я, емоційний стан, соціальні взаємини, задо­волення від роботи та досягнення загалом. Концепція здоров’я також включає не тільки відсутність хвороби, а й фізичну силу, енергію, та загальну життєву задоволеність.

Головною метою концепції благополуччя і здоров’я є досягнення гармонії між різними сферами життя та активне ставлення до самозростання й самореалізації. Це може бути досягнуто за допомогою збалансованого способу життя, правильного харчування, регулярного фізичного навантаження, повноцінного сну, підтримки психологічного комфорту та соціальної підтримки.

Отже, концепція благополуччя та здоров’я розроблена, щоб забезпечити добре фізичне, емоційне і соціальне самопочуття людини, щоб вона могла насолоджуватися життям і досягати своїх цілей.

Оксфордський словник англійської мови визначає благо­получчя як «стан комфорту, здоров’я чи щастя». Іноді цей термін безпосередньо пов’язаний із психічним (психологічним) здоров’ям, хоча загалом його використовують у ширшому значенні.

Його широко вживають у науковій літературі, нерідко за аналогією зі сформульованим ВООЗ визначенням здоров’я як стану повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не лише відсутності хвороб і фізичних дефектів.

Психічне здоров’я можна розуміти як стан благополуччя, у якому людина застосовує свої здібності, може впоратися зі стресом у повсякденному житті, уміє ефективно й плідно працювати та здатна зробити свій внесок у життя суспільства.

Джаннет Аршимова наголошує на п’яти елементах щастя та благополуччя PERMA від засновника позитивної психології Мартіна Селігмана.

  1. Позитивні емоції (Positive emotions). Це радість, задоволення, любов, цікавість та інші позитивні стани свідомості. Вони допомагають нам насоло­джуватися життям.
  2. Залучення (Engagement). Це стан поглинутості та концентрації, коли ми занурені в дію або досліджуємо щось цікаве. Залучення допомагає нам почуватися задоволеними та розкрити свій потенціал. Це заняття тим, що захоплює людину, дарує щастя, навіть якщо ця діяльність не пов’язана з роботою або інші вважають її безглуздою.
  3. Стосунки (Relationships). Соціальні зв’язки та підтримка від інших людей важливі для нашого щастя. Позитивні стосунки збільшують наше благополуччя та надають підтримку в складні часи. Ми потребуємо любові, прихильності, уваги та взаємодії.
  4. Значущість (Meaning). Це відчуття приналежності до чогось більшого, ніж ми самі. Відчуття значущості може бути пов’язане з роботою, сім’єю, релігією або внеском у суспільство. Відчуття того, що ми робимо щось важливе, дає нам сенс життя. Життя – це набагато більше, ніж гроші та матеріальні блага.
  5. Досягнення (Accomplishment). Досягнення включають визначення та досягнення мети, розвиток і використання свого потенціалу. Досягнення надають нам задоволення та впевненість у собі.

Стосовно психологічного стану важливо вживати стратегічних, організаційних, соціальних та індивідуальних заходів для підтримки і поліпшення психо­логічного благополуччя.

Статтю повністю читайте в Журналі "Охорона праці" № 10/2023 та КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда