Фандєєв Олександр

Усім ковідам та оркам усупереч!

02.09.2022

Кілька років поспіль редакція журналу не могла запросити переможців Всеукраїнського конкурсу «Охорона праці очима дітей» до Києва та вручити їм нагороди і подарунки у святковій урочистій атмосфері.

Спочатку – через вірус Covid-19, а тепер – не менш убивчу і страхітливу Z-заразу руского міра. І все-таки нам вдалося організувати зустріч, поспілкуватися та вручити нагороди кільком переможцям. Напередодні Дня незалежності України, 22 серпня, до редакції завітали восьмирічний Яніс Дзвоник (посів друге місце у першій віковій групі) з мамою Вікторією. А також Наталія, доцент кафедри соціальної педагогіки, родичка переможниці конкурсу Вікторії Череватої (перше місце, друга вікова група). Батьки Віки попросили Наталію отримати нагороду, оскільки сама вона зараз не має такої можливості.

Яніс малює змалечку. У родині люблять живопис, малювання, і його близькі професійно володіють цим мистецтвом. Взяти участь у конкурсі Янісу запропонували у школі. Вчителі знають, що хлопчик захоплюється не лише футболом, а також бере участь у багатьох регіональних та всеукраїнських конкурсах малюнка. Тему конкурсної роботи, як розповів Яніс, він обрав самостійно. Батько працює в будівельній компанії, до того ж є відповідальним за дотримання працівниками правил безпеки праці, тому рішення прийшло відразу. Не приховує, що дорослі йому трішечки допомагали реалізувати ідею.

У тому, що перемога буде гарантована на місцевому рівні, у батьків сумнівів майже не було, а от у фіналі… Та журі оцінило не лише творчу майстерність юного художника, а й креативний підхід. Малюнок він виконав у жанрі коміксу, із почуттям гумору. І хоча сюжет видається кумедним, картинки попереджають про серйозні небезпеки і є повчальними. За словами мами Яніса, у малюнок син вклав чимало часу і душі. Усім у родині хотілося, щоб робота була оригінальною, з усмішкою, дитячою безпосередністю.

Ми подарували нашим гостям журнал № 7, у якому опубліковано розповідь про переможців конкурсу 2022 року, і Наталія одразу впізнала малюнок Вікторії Череватої, що прикрашає обкладинку видання. Вона повідомила, що вперше побачила його у вигляді ескізу. Віка прагнула охопити своїм художнім твором кілька професій, що пов’язані з найбільшими ризиками і небезпеками, старанно та ретельно працювала над малюнком. Розповідала, що дуже хвилювалася, оскільки вперше брала участь у такому масштабному всеукраїнському конкурсі. Випробувати свої творчі можливості їй порадила вчителька з малювання, у якої вона навчається. Дуже спостережлива, створює цікаві сюжети, гарна портретистка, цілеспрямована, планує пов’язати свою професію з дизайном – так Наталія охарактеризувала Віку.

У редакції наші гості поспілкувалися з Дмитром Матвійчуком, головним редактором журналу «Охорона праці». Розмова була щирою та емоційною. За період війни й окупації рашистами частини українських територій у кожного з’явився новий досвід, вражаючі життєві історії, неспростовні факти агресії та геноциду рф проти українців. Із міркувань безпеки наших гостей ми не можемо опублікувати ці свідчення очевидців подій, але вони будуть задокументовані.

Під час бесіди з’ясувалося, що батьки Яніса, як і Віка, також розглядають можливість навчання сина дизайнерської справи. Щодо цього усі присутні чи не в один голос зауважили, що професія справді буде дуже затребуваною. Адже війна неодмінно завершиться, і Україна буде відбудовуватися, відновлюватися, ставатиме ще красивішою, квітучою, незалежною державою!

На завершення зустрічі головний редактор особисто вручив гостям нагороди і подарунки. Усім ковідам та оркам усупереч!

Журналіст Фандєєв Олександр