Колесник Сергій

Пишаємося нашими переможцями

03.12.2021

У жовтні стартував ХІ Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2022», який організував журнал «Охорона праці» за підтримки Державної служби України з питань праці.

Колектив редакції журналу завжди цікавиться справами учасників та переможців минулих конкурсів, їхнім настроєм і бажанням знову творчо попрацювати та взяти участь у черговому конкурсі. Серед таких переможців Анна Литвин з м. Краснограда Харківської області, яка у Х конкурсі стала переможницею у старшій віковій групі.

Автор статті зателефонував матері Ані та був приємно вражений. Адже після перемоги в нашому конкурсі дівчина взяла участь ще  в кількох творчих заходах – і також перемогла! Так, Анна посіла перше місце у Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнка «Киргизстан – безмежно унікальний», організованого з метою зміцнення добросусідських зв’язків між нашими країнами з нагоди святкування 30-річчя незалежності Киргизької Республіки.

А ще Аня отримала диплом переможця Всеукраїнського онлайн-конкурсу дитячого малюнка «Я і мої права», який організувала до 25-річчя Конституції України Національна бібліотека України для дітей.

Її малюнок був серед кращих у цьогорічному Всеукраїнському конкурсі дитячого екомалюнка «Книга і діти, екологія і світ», проведеного у межах Десятиліття дій Організації Об’єднаних Націй із відновлення екосистем (2021 – 2030) з метою виховання у дітей гуманного ставлення до довкілля та розкриття у творчості їхнього прагнення до збереження і примноження природних ресурсів.

Варто зазначити, що Аня не є ученицею спеціалізованої художньої школи, вона навчається у Піщанському ліцеї Красноградської міськради Харківської області. Попри те, що через стан здоров’я (дівчина має групу інвалідності) вона змушена вчитись онлайн, періодично проходити лікування в стаціонарі, у неї активна позиція. І, незважаючи на юний вік, уже дорослий і серйозний світогляд. Аня цікавиться класичною музикою, мистецтвом, виготовляє різноманітні прикраси, мотанки, малює картини. Вона бере участь у волонтерській діяльності. Зокрема разом з іншими харківськими волонтерами допомагає рукокрилим кажанам пережити зиму. Для них у Харкові створено справжній «курорт» у Центрі реабілітації рукокрилих, де зимують сотні лиликів.

Автор статті поцікавився в Ані, що спонукає її вести такий активний спосіб життя. Дівчина відповіла, що найцінніше в житті є здоров’я. Але пандемії, війни, погіршення екології призводять до втрати здоров’я і життя людей і всього живого на планеті. «Сьогодні, на жаль, багато хто не розуміє сенсу життя і його справжньої цінності. Своєю непродуманою поведінкою вони руйнують не лише своє здоров’я, а й здоров’я майбутнього покоління, своїх дітей та онуків – майбутнього нашої нації», – говорить Аня. Саме тому вона намагається брати участь у якнайбільшій кількості заходів, направлених на збереження життя, флори і фауни, миру між народами.

Аня планувала цього року відвідати Японію, ознайомитись з її культурою і розвиненими технологіями, можливо, налагодити зв’язки зі своїми ровесниками, але через загострення хвороби лікарі заборонили дівчині здійснювати тривалий переліт.

Ані наступного року виповниться 18 років. Тетяна, мама Ані, жартома говорить, що раніше дочка виготовляла мотанки лише дівчаток, а тепер почала робити й хлопчиків та лицарів. Аня чекає свого повноліття, щоб розпочати свій бізнес, створити веб-сайт, відкрити власний банківський рахунок і почати заробляти гроші, виготовляючи на замовлення прикраси, предмети живопису та інші свої витвори мистецтва.

Дівчина стає дорослою і, за умовами конкурсу «Охорона праці очима дітей», 2022 рік вже останній, коли вона ще може взяти участь у творчих змаганнях у третій віковій группі. Ми раді, що Аня вже знає про початок конкурсу та обов’язково надішле на нього свою роботу. Бажаємо їй міцного здоров’я, щастя, перемог.

Кореспондент Колесник Сергій