Колесник Сергій

Увага! Небезпечно!

03.02.2022

Усе про зберігання, перевантаження та перевезення небезпечних вантажів. Досвід ТОВ «Данай».

Серед основних видів діяльності ТОВ «Данай» (м. Кропивницький) – торгівля твердим, рідким та газоподібним паливом, вантажні перевезення залізничним та автомобільним транспортом і виконання інших робіт, зокрема пов’язаних із застосуванням небезпечних речовин. Засновник та керівник підприємства Олеся Шевченко розповіла, які саме вимоги безпеки є під час поводження з небезпечними речовинами.

ТОВ «Данай» – невелике підприємство з кількістю працівників до 50 осіб, засновано у 2003 році. Останній раз автор статті відвідував це підприємство в 2015 р. Із того часу на території та в його підрозділах проведено роботи щодо удосконалення технологічних процесів, заміни обладнання тощо, зокрема поліпшення умов праці. Головне, як зазначила Олеся Володимирівна, за цей час не сталося жодного нещасного випадку, аварії або іншої надзвичайної події. І це зрозуміло, адже дотримання вимог безпеки праці – одне з пріоритетних завдань для керівників та всіх працівників товариства.

Дещо змінилася і структура підприємства. Зокрема, створено відокремлений підрозділ ТОВ «Данай-транс-сервіс», видами діяльності якого є експлуатація вантажного автомобільного транспорту, технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів та інші.

Основні виробничі об’єкти підприємства – база зрідженого вуглеводневого газу (газонаповнювальний пункт) потужністю 800 т., 6 АГЗС, під’їзні залізничний та автомобільний шляхи, естакада та інші об’єкти. Повноваження з питань організації охорони праці покладені на головного інженера Віктора Стратана.

Більшу частину зрідженого вуглеводневого газу, який надходить на територію товариства залізницею, розвантажують безпосередньо в автоцистерни та вивозять за межі підприємства. Коли немає достатньої кількості спецавтотранспорту на час розвантаження цистерн для повного їх вивантаження, газ зливають в газгольдери.

Безпека понад усе

Усі технологічні процеси на підприємстві вимагають неухильного дотримання НПАОП 0.00-1.76-15. Усі об’єкти підприємства запроєктовано згідно з вимогами ДБН В.2.5-20-2018. Перевантаження рідини здійснюється відповідно до вимог Правил охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт та Інструкції.

Під час пропуску на територію підприємства автотранспорту, і, насамперед, автоцистерн, чітко дотримуються вимог безпеки. Для проїзду водії подають паспорт на цистерну, оформлений з урахуванням вимог НПАОП 0.00-1.81-18. У паспорті вказано всі технічні характеристики посудини (місткість, маса і т. д.). Відповідальна особа, яка обов’язково пройшла спеціальне навчання, ретельно оглядає зовнішні поверхні арматури та засувок цистерн, перевіряє наявність залишкового тиску в резервуарі. Увагу звертають на терміни планових ремонтів, технічного опосвідчення, наявність маркувань, що характеризують транспортну небезпечність вантажу, іскрогасників, відповідного фарбування автоцистерн і т. д.

Не менш суворих вимог дотримуються на підприємстві під час постановки вагонів-цистерн. Це питання заземлення вагонів, установлення спеціальних гальмівних пристроїв, перевірка правильності відкривання та закривання засувок, справності вимірювальних та зливно-наливних пристроїв, щільність з’єднання шлангів та ін.

Статтю повністю читайте в журналі № 2/2022

Кореспондент Колесник Сергій