Редакція журналу «Охорона праці»

Уникайте спілкування з негативістами

21.09.2023

У своєму житті ми постійно стикаємося з «важкими» людьми, з їхніми негативними переживаннями та емоціями. Найчастіше такі люди приходять до нас саме для того, щоб поділитися своїми негативними переживаннями.

Так, до вас може «на хвилинку» зайти сусідка, і за цю «хвилинку» вона встигне поскаржитися на чоловіка, поділитися плітками про сусідів, засудити свою невістку, згадати ціни в магазині, покритикувати уряд, Верховну Раду, Президента. Вас втягає в цей негативний потік, і ви самі не помітите, як почнете теж обговорювати свої нещастя та несправедливість.

Що відбувається після такого «конструктив­ного» спілкування?

Ваші негативні емоції подвоюються. Ви сколихнули всі свої «біди» і додали до них «біди» сусідки. Настрій зіпсований. «Усе погано. Життя важке і несправедливе. Господи, коли ж це все скінчиться?!» – ось ланцюжок думок після такого спілкування.

Що відбувається з вашим настроєм? Ще годину тому ви були радісні, спокійні, позитивні, впевнені, а тепер ви напружені, роздратовані, пригнічені, неспокійні. А це вам потрібно?

Людина після розмови з вами буде розслаблена і задоволена тим, що їй допомогли або просто вислухали, а ви з чим залишаєтеся? Ви зруйновані. Чому? Тільки наша нелюбов до себе дозволяє нам так руйнувати себе чужими емоціями.

Тож вам потрібно усвідомити все зло таких людей та відгородити себе від них, якщо змушені спілкуватися з ними. Використовуйте засоби захисту. Наприклад, подумки посадіть свого негативного співрозмовника у склянку, закрийте непомітно вуха тощо.

Іноді окремим негативістам, які ходять до нас скаржитися, як на водопій, треба сказати «ні!». Це важко. Але повірте: ви від цього лише виграєте. Звичайно, ви можете втратити для цієї людини свою привабливість, але навіщо вам потрібно бути привабливим в очах жертви? Ви отримаєте свободу, час на себе і позбавитеся непотрібного негативу. І це правильний вибір. А якщо це не допомагає, то під будь-яким приводом залиште такого негативіста.

Звичайно, бувають ситуації, коли треба допомогти. Тоді ви знайдете для такої людини час і приділите їй увагу, допоможете їй. Чим ви можете допомогти?

Кожна людина сама будує своє життя. І найкраща ваша допомога – дати їй можливість усвідомити, що це вона сама створила цю ситуацію. «Як ви самі це зробили?», – чарівне запитання для негативіста, який приходить до вас поділитися своїми «проблемами». Це чудове запитання. Воно дає змогу людині замислитися, взяти на себе відповідальність, побачити свої помилки, визначити способи змінити ситуацію на краще – можливість змінитися самій. Крім того, це чудове запитання для людей, які не бажають змінюватися і просто чекають на співчуття та підтвердження, що вони хороші, а решта – погані.

Ваша допомога – не перейматися надмірно їхнім негативом, а залишатися сильним та незалежним. І коли ви допоможете людині зрозуміти її помилки, у неї буде вибір: зізнатися, що всі ці проблеми вона сама створила, і змінитися; або заперечувати це. Але тоді у неї зникне бажання ходити до вас і скаржитися. Вона знайде собі інших людей, які її слухатимуть, жалітимуть і заражатимуться її негативом. Але це вже не ви. Не беріть на себе чужі проблеми. Це безперспективно. Не можна за когось прожити життя.

У цьому житті люди поділяються на дві категорії.

Одна категорія людей подібна до мухи. Муха завжди сідає на все брудне. Наприклад, якщо в саду багато запашних квітів, а в кутку саду є бруд, вона сяде саме на бруд. І якщо б вона могла говорити, то відповіла би, що троянд на світі немає.

Так само й у житті, є люди, схожі на муху. Ця категорія людей, яка навчилася про все думати негативно і всюди знаходити бруд, не помічаючи чи ігноруючи все прекрасне.

Інша категорія людей схожа на бджолу. Особливість бджоли – знаходити і сідати на красиве й солодке.

Кожна людина – або в категорії Мухи, або в категорії Бджоли, і сама вибирає, на чому їй фокусуватися.

За матеріалами вченого і педагога Володимира Калошина

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»