Редакція журналу «Охорона праці»

Свідома потреба

15.06.2021

Від багатьох інженерів з охорони праці доводилося чути: керівники компанії не хочуть заглиблюватися у питання безпеки, «жиляться» виділяти для цього кошти і вважають, що за охорону праці відповідають тільки однойменні служби та працівники. Як вирішити цю проблему? Організуйте для перших осіб і керівників компанії трансформаційні зустрічі з топекспертами у сфері безпеки. Адже думка сторонніх людей часом буває переконливішою...

«Питання безпеки у ПрАТ «МХП» – один зі складників турботи про людей та один із головних показників ефективності», – розповідає директорка з питань захисту здоров’я і безпеки співробітників Холдингу Катерина Банщікова. Зміни і трансформації в напрямі безпеки виробництва ініційовані в межах однієї із семи масштабних цілей Холдингу – турбота про працівників. Холдинг – активний учасник вітчизняного та європейського аграрного ринку. І завжди підвищує свої стандарти до рівня світових як щодо якості продукції, культури ведення бізнесу, так і щодо важливого складника успіху – культури безпеки виробництва.

Трансформація охорони праці в Холдингу почалася із централізації цієї функції та створення управління із захисту здоров’я і безпеки співробітників у центральному апараті. За словами Олега Токаря, директора з розвитку Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH), консультанта у сфері безпеки і гігієни праці, у МХП ухвалили рішення діяти еволюційно. Спочатку усвідомили потребу – навіщо це, потім прийняли рішення, оцінили ресурс, який компанія готова витратити на системні перетворення у сфері промислової безпеки. Топ-менеджмент компанії проаналізував, як досягнення цілей щодо поліпшення умов праці, організація виробничих процесів з урахуванням заходів безпеки вплине на економічний стан бізнесу, підвищить довіру та поліпшить репутацію Холдингу, привабить у компанію найкращих фахівців.

ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ЗУСТРІЧІ

«Першим важливість і цінність питань безпеки продемонстрував Юрій Косюк –  СЕО МХП, зібравши у вихідний день своїх перших заступників. Із єдиною метою – обговорити, чому важливо приділяти увагу питанням безпеки, які завдання і ролі в керівників усіх рівнів у формуванні культури безпеки, що таке людський фактор і що саме керує людьми, коли вони порушують вимоги безпеки», – розповідає К. Банщікова.

Цикл трансформаційних зустрічей з найкращими експертами у сфері безпеки та гігієни праці став новим проєктом у межах розвитку культури охорони праці в компанії, і він дійсно дав результат, змінивши ставлення до питань безпеки як у перших осіб, так і в працівників підприємств Холдингу.

Людмила Солодчук, заступник головного редактора журналу «Охорона праці»

Статтю повністю читайте в журналі № 6/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»