Редакція журналу «Охорона праці»

Штучний інтелект для безпеки праці

15.03.2021

Якщо на вашому підприємстві встановлено відеонагляд, застосовуйте його можливості ширше – для контролю порушень безпеки праці чи аварійних ситуацій. Потрібно лише придбати відповідний сервіс із використанням штучного інтелекту.

Не завжди людина, що стежить за дотриманням правил, може досконало виконувати свою роботу, зважаючи на людський фактор. Тобто одна людина може впевнено контролювати лише один технологічний процес або імітувати контроль над багатьма процесами, час від часу спостерігаючи за кожним з них. Саме тут на допомогу приходять сучасні технології.

Обмін даних, нові виробничі технології, автоматизоване виробництво з якнайменшим втручанням або без втручання людини в технологічний процес є ознаками четвертої промислової революції (Industry 4.0). Науково-технічний прогрес зробив можливим сьогодні створення та використання штучного інтелекту.

СФЕРИ ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

Поняття «розумні заводи» часто обговорюють у виробничих колах. Процес використання на заводах смарттехнологій, кіберфізичних систем робить промисловість більш організованою та працездатною, це пришвидшує та вдосконалює систему загалом. Важливим у такому підході є саме використання штучного інтелекту, який замінює працівників, що змушені виконувати низькокваліфіковану повторювану роботу.

З іншого боку, багатьох працівників неможливо замінити механізмами чи алгоритмами. Тому перехід до принципів розумного заводу неможливий без дотримання правил безпеки на виробництві для запобігання аваріям. Насамперед потрібно вирішити першочергові проблеми бізнесу щодо безпеки праці. Адже нині є очевидним:

  • нещасні випадки стаються через нехтування правилами безпеки. Людський фактор – одна з головних причин виникнення нештатних ситуацій;
  • бракує постійного контролю в небезпечних/віддалених зонах, адже неможливо поставити контролерів усюди, де потрібний контроль;
  • неефективно аналізують або не аналізують дані відеоспостереження. Ретельний аналіз доступної інформації проводять лише постфактум, під час розслідування аварій та нещасних випадків;
  • немає автоматизованих сповіщень та звітів про небезпечні події. Предиктивний аналіз небезпечних подій дає змогу завчасно виявити фактори ризику, що призводять до критичних порушень безпеки праці.

FARSEER

Саме автоматизований контроль виробничих процесів за допомогою штучного інтелекту дасть змогу вирішити зазначені проблеми. Прикладом може слугувати сервіс Farseer від київської компанії Лімпед Технолоджі, що завершила пілотний проєкт з віддаленого контролю безпеки праці на Ладижинській ТЕС та працює з іншими приватними та комунальними підприємствами. 

Farseer – це сервіс моніторингу стану безпеки, що допомагає в автоматизованому режимі зберегти життя та здоров’я працівників, запобігти зупинкам виробничого процесу через аварійні та нештатні ситуації. Сервіс використовує вже наявну на підприємствах цифрову систему відеоспостереження, однак налаштовує її спеціально, що надає значно ширші можливості контролю за дотриманням правил безпеки.

Іван Ясинський, проєктний менеджер (PM) ТОВ «Лімпід Технолоджі»

Статтю повністю читайте в журналі № 3/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»