Богданова Ольга

Стандарти з безпеки – інструменти керування ризиками

09.11.2020

Вітчизняне працеохоронне законодавство – на порозі кардинальних змін. Якщо більш точно, воно вже рухається (у проєктах законів та нормативних актів)  у бік ризикоорієнтованого підходу.  Утім, в Україні дуже мало фахівців з охорони праці  мають практичний досвід його застосування. 

ЗАВДАННЯ ЛІГИ

Здебільшого такий досвід мають інженери, що працюють на підприємствах з іноземними інвестиціями. Саме вони, усвідомлюючи, що неможливо створити безпечний простір на окремому підприємстві, об’єдналися, щоб поширювати цінні знання та свій досвід.

У березні 2020 року з ініціативи ЄСОП та за підтримки Європейської бізнес-асоціації утворено Лігу безпеки праці іноземних підприємств в Україні як одне зі структурних об’єднань ЄСОП. Її очолила Катерина Гнатишак. У Лізі вже понад 70 учасників, це фахівці з охорони праці, що мають досвід роботи в іноземних компаніях не менше як два роки. Працює наша команда у телеграм-каналі.

Мета об’єднання – поширювати найкращі світові практики з безпеки праці для українських підприємств. Адже від такої роботи виграють усі: поширюючи знання з оцінки ризиків, ми маємо більше шансів, що новий працівник, новий підрядник, приходячи на наші підприємства, матиме базові знання. Зокрема, як оцінювати та як ранжувати ризики для виконання своїх робіт. Наразі ж кожна компанія, що дотримується вищих, ніж установлені законодавством, вимог, витрачає багато часу на так званий «лікнеп» з оцінки ризиків. Керівники Weatherford Ukraine підтримали очільницю нової спілки. Піднімати рівень виробничої безпеки не лише в своїй організації,а й у країні – велика соціальна відповідальність для кожної компанії.

Перший документ, який створила  Ліга, – це стандарт «Управління ризиками» (опубліковано  в додатку до журналу № 11, с. 14).

Повний текст статті читайте в журналі № 10/2020.

Ольга Богданова, голова правління Європейського співтовариства з охорони праці (ЄСОП), радник з безпеки праці групи компаній Smart Energy

Катерина Гнатишак, очільниця Ліги безпеки праці іноземних підприємств в Україні в ЄСОП, начальник відділу охорони праці Weatherford Ukraine

Експерт Богданова Ольга