Редакція журналу «Охорона праці»

RAMS: звіт про методи оцінювання ризиків

12.10.2021

Майже на всіх підприємствах уже знають про потребу оцінювання ризиків, багато хто впроваджує ризикоорієнтований підхід у своїй діяльності. В європейських країнах для підприємств є обов’язок не тільки проводити оцінку ризиків, а й складати звіти щодо методів оцінювання (Risk Assessment Method Statements, далі – RAMS). Чим ці звіти відрізняються від самої оцінки і коли їх слід використовувати?

RAMS іноді називають заявами про методи безпеки або безпечною системою робочих документів. Вони не настільки відомі, як оцінювання ризиків, насамперед тому, що навіть у Європі немає законодавчих вимог щодо їх створення. Чи варто їх усе-таки використовувати?

ВІДМІННІСТЬ RAMS ВІД ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ

Оцінювання ризиків передбачає визначення небезпек на робочому місці. Потім потрібно проаналізувати ці небезпеки, визначити, чи становлять вони ризик і чи може такий ризик завдати комусь шкоди. Якщо ризик є, слід вивчити та впровадити способи його усунення або мінімізації.

На відміну від оцінки ризиків, за допомогою якої діагностують небезпеки на робочих місцях, ­методичні звіти складають для конкретних видів діяльності з високим ризиком, таких як робота на висоті або використання небезпечного обладнання. Завдання поділяють на етапи, оцінюють небезпеки, що виникають на кожному з них, а потім докладно описують заходи контролю, щоб працівники та ­підрядники могли дотримуватися настанов, викладених у цьому ­документі. Він діє як покроковий посібник для безпечного виконання завдань. Тобто RAMS містить більше деталей, ніж оцінювання ризиків.

Отже, за логікою, методичні звіти потрібно складати після проведення оцінки ризиків. Якщо після вжиття всіх можливих заходів щодо мінімізації ризику для співробітників чи інших осіб залишається небезпека, наступним кроком має бути прийняття рішення та інформування всіх заінтересованих осіб про робочі процеси/інструменти, які допомагають убезпечити людей.

RAMS найпоширеніші у будівельній і нафтогазовій галузях. Однією з причин цього є те, що компанії часто передбачають їх наявність як вимогу до тендерного процесу. Ці методичні звіти використовують для підготовки власної документації з безпеки і для оцінювання політики безпеки та гігієни праці компаній, які подають тендерні пропозиції.

Чи потрібні вони підприємствам інших галузей діяльності? Відповідь проста – якщо є ризик, слід­ ­розповісти працівникам та іншим особам, як вони можуть виконувати свою роботу, не завдаючи шкоди собі чи комусь іншому.

Оксана Штоляр, журналіст

Статтю повністю читайте в журналі № 10/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»