Фандєєв Олександр

Програвати не звик

14.07.2021

Найкращим фахівцем з охорони праці лісової галузі України визнано провідного інженера з охорони праці ДП «Сторожинецьке лісове господарство» Івана Лазоренка. Такий результат першого професійного конкурсу серед інженерів з охорони праці Держлісагентства України.

Ідея такого конкурсу, першого в галузі, як розповів її автор Андрій Мусійовський, головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Державного агентства лісових ресурсів України, виникла у березні минулого року у зв’язку з ковідним карантином, що «відправив» працівників на дистанційну роботу на три місяці. От йому і спало на думку провести фахове змагання, щоб спеціалісти з охорони праці та здоров’я не «нудьгували» і не «деградували». Чотири тури конкурсу відбувалися в онлайн-форматі. На старті участь у змаганні взяли 170 спеціалістів (загалом їх у галузі 190). Завдання у вигляді тестів по 40 запитань Андрій Йосипович розсилав електронною поштою. На їх виконання відводив певний час.

Тематично запитання охоплювали широкий діапазон потрібних знань і компетенцій: законодавча база, безпека праці у різних видах діяльності в лісовому господарстві, безпека дорожнього руху, надання домедичної допомоги, електро- і пожежна безпека.

До фінального п’ятого туру дійшли 10 найсильніших. Проводити його було вирішено наживо, тому довелося зачекати, поки вгамується «ковідна лихоманка». Зрештою, такий час настав у травні цього року.

Фінальна частина конкурсу відбулася на базі Осмолодського та Вигодського лісгоспів на Івано-Франківщині. Претенденти на першість – інженери з ОП лісогосподарських підприємств Вінницької, Житомирської, Львівської, Сумської, Хмельницької областей та Буковини виборювали перемогу у безкомпромісному змаганні впродовж двох днів. Складали письмові іспити, відповідали на десятки різноманітних тематичних запитань. Демонстрували практичні вміння. Зокрема, надавали домедичну допомогу працівникам, які дістали умовні травми внаслідок різного виду (ураження електричним струмом, падіння з висоти) нещасних випадків. Розслідували навчальні смертельні нещасні випадки на виробництві. Визначали ризики на робочих місцях тощо. Як це було, журнал запитав у переможця конкурсу Івана Лазоренка.

Статтю повністю читайте в журналі № 7/2021

Журналіст Фандєєв Олександр