Колесник Сергій

Про безпеку – для всіх

14.09.2021

Компанія Кернел є унікальною за своєю великою кількістю проєктів, інструментів та засобів, які вона застосовує у сфері охорони праці. І оцінка ризиків – серед пріоритетних. Компанія охоче ділиться своїми напрацюваннями з іншими підприємствами.

Підприємства компанії постійно розвиваються, удосконалюються технологічні процеси, упроваджуються сучасні програми та реформується СУОП. Пріоритетним напрямом діяльності ТОВ «Кернел-Трейд» у сфері безпеки праці та здоров’я працівників є керування виробничими ризиками.

Ризикоорієнтований підхід у межах інтегрованої системи менеджменту компанія упровадила у 2016 році на олійноекстракційних заводах. В основу системи було покладено стандарт OHSAS 18001, зокрема проведено оцінку ризиків, розроблено систему з управління підрядними організаціями*, впроваджено систему перехресних внутрішніх аудитів. З 2019 року прийнято рішення про сертифікацію згідно з міжнародними стандартами ISO 45001 та ISO 14001 поетапно у всіх напрямах бізнесу, починаючи з виробничих активів та охоплюючи напрям агробізнесу.

У 2020 році управляюча компанія та олійноекстракційні заводи успішно пройшли аудит та були сертифіковані аудиторською компанією «Бюро Верітас» згідно із стандартами ISO 45001:2018. На підприємствах компанії провели навчання фахівців, створили робочі комітети з ідентифікації та оцінки ризиків, розробили карти ризиків за професіями, а також провели інші заходи.

На сьогодні в компанії впроваджено такі прогресивні програми з охорони праці: «Стоп Карта», проєкт «Рекорд» та «Мотиваційні дзеркала», Safety Chetsking, Золоті правила безпеки.

Змагання для поліпшення умов праці

У 2021 році на підприємствах компанії впроваджено програми Near Miss і «Дай п’ять». В основі нововведень – навчитися ідентифікувати ризики, вчасно їх усувати та запобігати появі потенційних небезпек. Таким чином Кернел трансформує культуру охорони праці, віддаючи перевагу європейським та американським моделям безпечного виробництва.

Керівник відділу охорони праці дивізіону виробничих активів компанії Сергій Росс пояснює: «Припустімо, типова ситуація на виробництві: хтось із співробітників пролив на керамічну плитку склянку води. На калюжу ніхто не звернув увагу, відповідно – не витер. Усі, хто бачить воду на плитці, обходять її стороною. Робітник, який несе драбину, не помітив калюжі, посковзнувся і впав. Він не постраждав, але міг дістати легку чи навіть важку травму. Це і є Near Miss – подія, яка могла б призвести до нещасного випадку й травмування, але поки цього не сталося". Згідно з пірамідою вірогідності настання подій, кожні 10 000 Near Miss – це 1000 мікротравм, 100 легких травм, 10 – важких та 1 летальний випадок. Щоб запобігати небезпечним ситуаціям, мати екстрасенсорні здібності зовсім не потрібно. Варто поглянути на звичні нам речі з іншого боку, оцінити ймовірність виникнення небезпечної ситуації та нейтралізувати її. У межах року охорони праці команди елеваторів Кернел виявили і виправили вже понад 17,2 тис. таких Near Miss». У межах програми в підрозділах компанії встановлено спеціальні бокси із бланками, заповнення яких триває близько 30 секунд. Виявили потенційну небезпеку – заповнили бланк – обговорили проблему – знешкодили. Виконання Near Miss не завжди перебуває у компетенції учасників команди, тому завдання може перейти до відповідальної за напрям особи.

Мета проєкту «Дай п’ять» – запропонувати і втілити в життя 5 поліпшень на своєму робочому місці. Загалом команди підрозділів здійснили за перші два місяці по 25 поліпшень, а за перше півріччя 2021 року – 850 поліпшень. Про реалізовані зміни розповідали за допомогою фото «до» та «після», а також короткого опису вирішеної проблеми.

На відміну від Near Miss, «Дай п’ять» – проєкт короткостроковий, і нині команди готуються до презентацій своїх напрацювань. Обидві ініціативи конкурсні. Показники виявлених і виконаних Near Miss, а також поліпшень «Дай п’ять» підсумовуються та фіксуються в турнірній таблиці.

За результатами всього конкурсного періоду найкращі команди отримають цінні подарунки. У кожному підрозділі буде своя трійка переможців. Команда-переможець отримає 35 тис. грн, срібний призер – 25 тис. грн, бронзовий – 10 тис. грн. Крім того, команди-переможці додатково позмагаються за звання найкращої в межах усього департаменту та приз у 150 тис. грн.

Статтю повністю читайте в журналі № 9/2021

Кореспондент Колесник Сергій