Редакція журналу «Охорона праці»

Практика інтеграції систем менеджменту

21.12.2020

Як інтегрувати системи менеджменту підприємства... у головах співробітників? І як мотивувати персонал до змін для досягнення загального успіху компанії? Відповіді в цій статті.

НЕСПОДІВАНИЙ ПОЧАТОК

Перш ніж читати статтю далі, пропоную вам виконати одну просту, дуже захопливу і водночас глибоку за змістом вправу. Уявіть, що я ваш новий співробітник і це мій перший робочий день. У перший раз усе бентежить, сподіваюся на успіх і непокоюся через можливі невдачі. Ви мій наставник, тож запитую вас: «Що я повинен робити, щоб досягти успіху в компанії? Що робить тут співробітників успішними? Що зробило вас успішним?» Уже відповіли?

А тепер, увага, правильна відповідь: це ваша ­культура. «Ваша культура – це та поведінка, яку ви ­заохочуєте і караєте»*. Чому я почав з культури?

Культура компанії є одним з визначальних ­чинників під час створення інтегрованих систем менеджменту. У самих стандартах ISO культура ­прихована у внут­рішньому контексті організації.

На підприємствах діє багато систем менеджменту: якості, екології, охорони праці, безпеки харчових ­продуктів, інформаційної безпеки. Список можна ­продовжити. Він залежить від виду діяльності підприємства, географічного розташування, законодавчих вимог і ще низки чинників. Фактично для кожної ­системи менеджменту прийнято свій стандарт ISO.

ДНК КОМПАНІЇ – ІНФОРМАЦІЯ І ЗНАННЯ

Часто в процесі роботи над проєктами я проводжу аналогію між системою менеджменту підприємства і будовою організму людини, який є результатом тривалої еволюції (таблиця). У людському організмі є такі системи: кісткова, м’язова, лімфатична, нервова, ­сечовидільна, травна, кровоносна, дихальна, гормональна і репродуктивна.

Кожна з них виконує своє призначення, чим забезпечує життєдіяльність організму загалом. Збій у роботі однієї із систем впливає на роботу інших. Тоді ми поспішаємо до лікаря, щоб зробити діагностику та отримати лікування. Вилучіть одну із систем – і організм загине.

ДНК – макромолекула, що забезпечує зберігання, передачу з покоління в покоління і реалізацію генетичної програми розвитку та функціонування живих організмів.

У компаніях роль ДНК відіграє документована інформація, знання співробітників.

Є багато спільного між будовою та функціонуванням людського організму і будовою та функціонуванням підприємства.

Так і системи менеджменту – кожна виконує поставлені перед нею завдання, одночасно будучи частиною єдиної системи менеджменту компанії. Фактично спільна, одночасна робота всіх систем мене­джменту повинна забезпечувати синергетичний ефект.

Євгеній Годнєв, директор ТОВ «Хелікс»

Повний текст статті читайте в журналі № 12/2020

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»