Редакція журналу «Охорона праці»

OiRA безкоштовний і зрозумілий інструмент для оцінки ризиків

19.01.2021

Будь-яка людина або організація можуть вибрати з доступних інструментів OiRA той, який найкраще підходить для їх країни, сфери діяльності та компанії.

У ЧОМУ ІДЕЯ OiRA?

Щоб допомогти підприємствам з оцінкою ризиків, Європейське агентство з безпеки та гігієни праці розробило спеціальний онлайн-інструмент, який дістав назву OiRA. Тут зібрані ресурси та ноу-хау, які дають змогу мікро-, малим і середнім підприємствам самостійно почати оцінювати ризики або поліпшити процес такої оцінки.

Користувачі отримують доступ до покрокового алгоритму оцінки ризиків, починаючи від виявлення ризиків на робочому місці, реалізації профілактичних заходів і до моніторингу ризиків і звітності. Інструменти OiRA допомагають компаніям стати більш конку­рентоспроможними. Наприклад, завдяки скороченню витрат, пов’язаних з професійними захворюваннями, зведенню до мінімуму ризиків нещасних випадків. OiRA дає змогу поліпшити загальні умови праці та ефективність роботи організації.

Програмне забезпечення OiRA було розроблено у 2009 році на основі голландського інструменту для оцінки ризиків RI&E, дуже успішного і широко застосовуваного на підприємствах цієї країни.

За 10 років існування OiRA європейські мікро- та малі підприємства провели понад 147  000 оцінок ризиків. Пекарні у Франції, склади в Литві й офіси в Італії, салони краси в Хорватії та медіа в Словенії – ось неповний перелік національних секторів і професій, які застосували спеціалізовані інструменти OiRA у 2020 році. Загальна кількість інструментів OiRA становить 239. Лише у 2020 році було опубліковано 58 нових та оновлено понад 45 наявних інструментів. Щоб допомогти скорегувати процес оцінки ризиків і забезпечити безпеку і здоров’я працівників під час пандемії COVID-19, було реалізовано 15 національних інструментів OiRA, які доступні всім для використання на сайті.

Стратегічна програма ЄС з охорони праці на 2014–2020 рр., запущена в червні 2014 року, закликала «надавати фінансову й технічну підтримку в упровадженні OiRA та інших інструментів на базі ІТ...». Крім того, у політиці Комісії з модернізації законодавства ЄС у сфері безпеки та гігієни праці 2017 року OiRA розглядають як корисний безкоштовний інструмент, який надає інформацію та рекомендації для конкретних секторів економіки. Також документ закликає держави-члени повністю впровадити онлайн-інструменти оцінки ризиків у правові системи.

ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ OіRA

Для підприємств і організацій:

  • Повністю безкоштовний доступ.
  • Можливість використання в будь-якій точці світу з доступом до інтернету.
  • Доступний мобільний додаток.
  • Можливість використання з урахуванням особливостей своєї галузі.
  • Можливість деякої адаптації інструментів до умов компанії.
  • Можливість розробити план дій і вибрати потрібне зі списку запропонованих заходів.

У системі програмного забезпечення OiRA представлено понад 30 напрямів підприємницької діяльності, зокрема видобувна промисловість; гірнича справа і розробка кар’єрів; сільське, лісове і рибне господарство; автомобільні перевезення; будівництво та обслуговування будівель; виробництво та продаж продуктів харчування; електромонтажні роботи; освіта; салони краси; готелі, ресторани та кейтеринг тощо.

Нині інструменти системи OiRA доступні 17 мовами, зокрема англійською, французькою, іспанською, португальською, латвійською, литовською, словенською, чеською, болгарською. Коли з’являться інструменти українською мовою, поки що невідомо. Для початку Державна служба України з питань праці та/або профільне міністерство повинні взяти на себе роль координатора з упровадження OiRA на українських підприємствах, серед іншого зайнятися питанням проведення навчальних заходів, на яких представники мікро- та малого бізнесу навчаться тонкощів роботи із системою.

До слова, у Литві 13 листопада 2020 року відбувся черговий онлайн-семінар для малих і середніх підприємств, на якому начальник відділу безпеки та гігієни праці разом зі старшим радником Департаменту технічної безпеки Державної інспекції праці країни розповідали про те, як підприємства можуть проводити оцінку ризиків з мінімальними витратами за допомогою системи OiRA. Семінар зібрав близько 100 представників підприємств. Подібні заходи проводять уже в багатьох європейських країнах.

Сподіваємося, що Україна найближчим часом приєднається до них, і вітчизняний мікро-, малий і середній бізнес зможе оцінювати ризики і проводити їх профілактику, не докладаючи до цього гігантських зусиль і не витрачаючи значних коштів на залучення вузькопрофільних фахівців.

Щоб зареєструватися в системі, користувачу потрібна тільки актуальна адреса електронної пошти. Будь-яка людина або організація можуть вибрати з доступних інструментів OiRA той, який найкраще підходить для їх країни, сфери діяльності та компанії.

Переклад і адаптація Оксани Штоляр

Повний текст статті читайте в журналі № 1/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»