Федоренко Микола

Нещасний випадок через зварювальні роботи біля паливного бака

26.11.2020

ОБСТАВИНИ

24.07.2020 об 11:30 на території виробничої бази одного з підприємств Миколаївської області під час технічного обслуговування проводилися зварювальні роботи біля паливного бака вантажного автомобіля DAF.
Унаслідок вибуху паливного бака електрогазозварник П., отримавши опіки понад 90% поверхні тіла, помер у лікарні, а водій автомобіля Р. з тяжкими опіками помер у реанімаційній палаті лікарні на наступний день. За результатами спеціального розслідування встановлено, що вибухнув заповнений дизельний паливний бак, який містив 600 л палива.

Відповідно до матеріалів спеціального розслідування видане відповідальним керівником робоче завдання з технічного обслуговування вантажного автомобіля DAF не передбачало роботи біля паливного бака, а стосувалося змащення вузлів, перетяжки вузлів і агрегатів, улаштування компресора кондиціонера та галогенних фар.

Вид події. Вибух (код виду події 18 за «Класифікатором видів подій, причин, обладнання, устатковання, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвели до настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії» згідно з додатком 9 до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337).

ПРИЧИНИ   

За результатами спеціального розслідування було встановлено такі причини настання нещасного випадку:

Основна – організаційна: невиконання вимог інструкції з охорони праці, порушено: пп. 1.5, 1.8 Інструкції з охорони праці при проведенні зварювальних робіт, затвердженої директором підприємства від 10.09.2018 № 60 (далі – Інструкція), (код причини 25.2).

Супутні:

  • Порушення технологічного процесу, порушено пп. 3.24, 3.39 Інструкції (код причини 11).
  • Невикористання засобів індивідуального захисту (за їх наявності) порушено п. 1.8 Інструкції (код причини 21).

Заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам:
1. Ознайомити всіх працівників виробничого підрозділу з обставинами і причинами нещасного випадку;
2. Провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці електрогазозварникам і водіям виробничого підрозділу;
3. Здійснити позапланову перевірку знань з питань охорони праці електрогазозварникам і водіям виробничого підрозділу.

ВІДПОВІДАЛЬНІ ОСОБИ 

Особою, дія або бездіяльність яких призвела до нещасного випадку та порушення вимог законодавства з охорони праці, є електрозварник П.

Він порушив вимоги Інструкції, а саме:

  • п. 1.5. Працівник зобов’язаний:
  •  дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я людей,  що його оточують, у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства або у відрядженні;
  •  знати й виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва;
  •  п. 1.8. Працівник повинен:
  •  самовільно не виконувати робіт, які не передбачені змінним завданням;
  •  виконувати тільки ту роботу, що доручена керівником робіn  та з якої проінструктований;
  •  під час виконання робіт користуватися спецодягом, спецвзуттям  та засобами індивідуального захисту;
  •  п. 3.24. Зварювання під час ремонту ємності з-під пально-мастильних матеріалів треба здійснювати після обробки їх 15–20%-ним розчином каустичної соди або продування сухою парою з наступною перевіркою вмісту небезпечних  речовин в ємності за допомогою газоаналізатора. Зварювання потрібно  проводити при відкритих  горловинах і зливних пробках;
  • п. 3.39. Газозварювальні роботи електрогазозварники зобов’язані виконувати,  дотримуючись таких вимог безпеки: ємності, в яких були горючі рідини або кисень, дозволяється зварювати (різати) тільки після їх очищення,  промивання і просушування; забороняється проводити зварювання, різанняі нагрівання відкритим полум’ям апарату посудин і трубопроводів під тиском
    .Повний текст статті читайте в додатку до журналу № 11\2020
    Повний текст статті читайте у рубриці "Розслідування НВ" у кабінеті ОП
    Більше про розслідування нещасних випадків на виробництві читайте у Практичному посібнику  Миколи Федоренка "Організація проведення розслідування нещасних випадків комісією підприємства"
Автор Федоренко Микола