Редакція журналу «Охорона праці»

Небезпека ялинкових прикрас

28.12.2020

Новорічні та Різдвяні свята неможливо уявити без різнокольорового декору. Свічки, іграшки, різдвяні вінки та інші аксесуари привносять в наше життя багато радості. Однак їх поява у вас вдома може викликати проблеми зі здоров’ям.

Пластик. Вироби з пластику, з якого виготовляють новорічний декор, містять величезну кількість токсичних речовин. Серед найшкідливіших компонентів святкового декору фахівці виділяють ртуть, миш’як, формальдегід, мідь і інші небезпечні сполуки. Такі прикраси можуть становити найбільшу загрозу для здоров’я людини.
Фарба. До складу фарби, якою покривають іграшки, входять хімічні речовини, зокрема свинець. Використання таких іграшок може викликати серйозне отруєння. Варто вам розмістити у себе вдома таку іграшку, як незабаром у когось з близьких виникне алергічна реакція, що супроводжуватиметься сильним кашлем та іншими симптомами алергії.
Штучні ялинки. Любителям штучних ялинок також варто бути обережними. По-перше, дерево може бути виготовлено з низькопробного пластику. По-друге, на гілках ялинки накопичується велика кількість пилу. Це активізує діяльність пилових кліщів, які викликають алергію.Навіть якщо ви придбали нову штучну ялинку, неприємні симптоми може спровокувати матеріал, з якого вона виготовлена. Не забувайте, що електрична гірлянда, якою ви прикрашаєте ялинку, розігріває пластик, що загрожує викидом в повітря небезпечних для здоров’я речовин.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! В Україні сувенірна продукція не підлягає обов’язковій сертифікації. Тому, купуючи іграшку, на якій написано «Новорічний сувенір», майте на увазі, що вона може бути неякісною – виготовленою неакуратно або з легкозаймистого матеріалу. Це може стати причиною травмування.

Співвідношення ціна/якість. Вас мають насторожити занадто дешеві прикраси, тому що здебільшого вони виготовлені з порушенням технології. Недобросовісні підприємці, щоб зменшити собівартість продукції, «пропускать» певні операції технологічного процесу, а також використовують низькосортну сировину, не призначену для виготовлення іграшок. Пам’ятайте: такі товари становлять загрозу для здоров’я.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо ви побачили на дитячому брязкальці напис «Дітям до 3 років не давати» або попереджувальний знак з перекресленим дитячим обличчям, не купуйте таку іграшку – бережіть здоров’я дітей.

РАДЯТЬ ЕКСПЕРТИ

  • Щоб зберегти здоров’я своїх близьких, купуйте тільки якісні новорічні іграшки.
  • Віддавайте перевагу вітчизняним виробникам.
  •  Не забувайте про еко-іграшки. Такі прикраси хоч і коштують дорожче, зате вбережуть вашу дитину від хімічного отруєння й алергії.
  • Вимагайте у продавця сертифікат якості.
  • Не купуйте дощик, гірлянди, ялинкові іграшки, якщо вони видають неприємний хімічний запах.
  • Якісний декор не повинен залишати на руках блискітки.
  • Вибираючи іграшки або гірлянди, переконайтеся в тому, що вироби оснащені міцними зажимами і кріпленнями. В іншому випадку ви ризикуєте зіткнутися з безліччю проблем. 
  • Можна виготовити безпечний новорічний декор своїми руками, проявивши трохи фантазії і терпіння.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких. Нехай Новорічні та Різдвяні свята принесуть тільки приємні сюрпризи!

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»