Колесник Сергій

Не зупинять ні пандемія, ні бойові дії

16.04.2021

Воєнний чинник найбільше загрожує працівникам Компанії «Вода Донбасу». Проведення ремонтних робіт водоводів у небезпечній «сірій» зоні Компанія погоджує зі сторонами конфлікту під гарантію безпеки та за умови дотримання режиму тиші. Однак і це не захищає працівників від ризику потрапити під обстріл та дістати поранення.

КП « Компанія «Вода Донбасу» здійснює централізоване постачання води на відстань 270 км від річки Сіверський Донець по каналу Сіверський Донець –Донбас і далі по Південнодонбаському водопроводу до м. Маріуполь. Воду підіймають на висоту 250 м насосними станціями 7 підйомів. На балансі підприємства 11 808 км магістральних водоводів і мереж. Послуги водопостачання надаються споживачам 289 населених пунктів, водовідведення – споживачам 79 міст і селищ Донецького регіону. Щодобово споживачам подають більше  ніж 1,1 млн м3 питної та 0,23 млн м3 технічної води.

КП «Компанія «Вода Донбасу» (далі – Компанія) минулого року виповнилося 90 років. Це найпотужніше підприємство Донецького регіону, що забезпечує водопостачанням підприємства гірничо-металургійного комплексу, інших галузей промисловості, комунальної сфери та населення. Припинення його роботи неприпустиме за будь-яких умов. Тож понад 10 тис. 700 працівників забезпечують його безперебійну роботу, незважаючи на COVID-19 та ризик потрапити під обстріл.

Понад 50% працівників Компанії виконують роботи підвищеної небезпеки або працюють у шкідливих умовах. На підприємстві проведено атестацію робочих місць за умовами праці, працівники отримують відповідні доплати, пільги та компенсації.

Перевірки стану охорони праці здійснює апарат управління Компанії, проводять також і перехресні перевірки – коли один відокрем­лений підрозділ перевіряє інший і звітує керівнику служби ОП. Про усунення виявлених порушень повідомляють письмово з підтвердженням усунення порушення. Наразі перевірки припинено через карантин.

У Компанії розроблено програми проведення первинних інструктажів з питань охорони праці, стажувань і дублювання.

Особлива увага – до виконання робіт у замкнених просторах. До робіт у колодязях допускаються працівники, які пройшли відповідне навчання, обов’язковий медогляд, щорічну перевірку знань з питань ОП, усі передбачені інструктажі. Цих працівників забезпечено засобами індивідуального та колективного захисту.

Роботи в колодязях проводять за нарядами-допусками, положенням про порядок виконання робіт з підвищеною небезпекою. Для набуття працівниками практичного досвіду проводять щомісячні тренувальні заняття. Як на території підрозділів підприємства, де є навчальні водопровідні та каналізаційні колодязі, так і в реальних умовах. Теми занять прописані в спеціальних журналах з тренувань. Головна мета – не просто навчити робітників та інженерно-технічних працівників безпечно проводити ремонтні та аварійні роботи в колодязях, надавати допомогу потерпілим, правильно застосовувати засоби індивідуального захисту та інших питань. Важливо змінити психологію людей, адже серед працівників є такі, що недооцінюють небезпеку робіт у колодязях, нехтують додержанням вимог безпеки, що зрештою призводить до трагічних наслідків.

Статтю повністю читайте в журналі № 4/2021

Кореспондент Колесник Сергій