Якименко (Купира) Зінаїда

На жіночих плечах…

22.02.2022

Ользі Орестівні вдається поєднувати обов’язки матері двох дітей, успішного керівника і водночас просто бути чарівною жінкою. Зовні пані Ольга більше нагадує студентку. І якщо зустріти, не знаючи її, поза межами ГУ Держпраці, не здогадаєшся, що ця тендітна жінка керує однією з найповажніших установ в області.

Ольга Орестівна Вільхова очолює Головне управління Держпраці у Львівській області з 26 червня 2015 року. Закінчила ЛДУ «Львівська політехніка» зі спеціальності «менеджмент організацій» і Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України зі спеціальності «державне управління», присвоєна кваліфікація – магістр державного управління.

У березні 2020 року за самовіддане служіння українському народу та з нагоди Дня українського добровольця Міноборони України нагородило Ольгу Вільхову відзнакою – медаллю «За сприяння Збройним Силам України».

ОДНЕ З ОСНОВНИХ ЗАВДАНЬ – ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАЙНЯТОСТІ

– Ольго Орестівно, які основні завдання реалізувало Управління у 2021 році?

Одне з наших головних завдань у 2021 р. – легалізація зайнятості. Протягом року у Львівській області легалізували 36 312 працівників. Такого результату нам вдалося досягнути завдяки налагодженій співпраці із соціальними партнерами.

 Ще в лютому минулого року за ініціативою нашого управління створено постійно діючу робочу групу з питань зниження рівня незадекларованої праці. До її складу ввійшли представники Департаменту економічної політики Львівської ОДА, ГУ ДПС у Львівській області, ГУ ПФУ у Львівській області, Львівського обласного центру зайнятості, ГУ Нацполіції у Львівській області, ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, Департаменту економіки Львівської міської ради, Західного міжрегіонального управління Укртрансбезпеки, Об’єднання профспілок Львівщини. За участю соціальних партнерів в області було розроблено План спільних заходів щодо подолання незадекларованої праці на 2021 рік.

У межах реалізації цього плану впродовж року тривала широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодо переваг офіційного працевлаштування, якою охоплено понад 11 тис. роботодавців області. Приємно, що за результатами проведеної праці Львівщина опинилася серед лідерів всеукраїнської інспекційної кампанії з легалізації праці, яка проходила з липня по жовтень 2021 р. За три місяці наші інспектори виявили 868 працівників, допущених до роботи без оформлення трудових відносин. Загалом, за результатами проведеної у цей період роботи було легалізовано 10,6 тис. осіб.

Щодо інспекційної діяльності – упродовж минулого року фахівці Головного управління виявили 1299 працівників, залучених до роботи без укладення трудового договору у 242 роботодавців. Легалізовано, як я вже сказала, понад 36 тис. працівників. За повідомленням центру зайнятості, у 2021 р. порівняно з 2020-м удвічі зменшилася кількість безробітних, а за даними ГУ ПФУ у Львівській області, – на 9% зросла кількість застрахованих осіб.

– Яка ситуація в області з виробничим травматизмом?

За результатами проведеної роботи в області у 2021 р. зафіксовано зниження загального травматизму на 3% та кількості нещасних випадків зі смертельними наслідками на 5%.

На початку року ми розробили Профіль безпеки та План превентивної роботи в області, який погодили із соціальними партнерами та іншими зацікавленими органами, що входять до складу згаданої робочої групи. Упродовж минулого року управління провело 1849 інформаційних заходів для роботодавців і працівників на робочих місцях. Насамперед інспектори відвідували підприємства тих галузей, які за результатами аналізу стану безпеки праці були визнані найбільш ризиконебезпечними.

Але поряд з превентивною триває і контрольно-наглядова діяльність. Торік проведено 686 перевірок у сфері ОП суб’єктів господарювання та перевірено 1754 об’єкти. Інспектори виявили 12 186 порушень вимог законодавства про ОП. За результатами вжитих управлінням заходів 95% усіх порушень усунуто.

Проте не всі суб’єкти господарювання дослухаються до рекомендацій і виконують приписи. Минулого року управління направило до суду 39 позовних заяв щодо призупинення (зупинення, обмеження) виробництва, виконання робіт у зв’язку з виявленням порушень, що могли становити загрозу життю та здоров’ю працівників.

– Які заходи у 2021 році проводили на об’єктах підвищеної небезпеки?

За дорученням Прем’єр-міністра України протягом 2021 року перевірки з питань дотримання вимог охорони праці, промислової безпеки та гігієни праці було проведено у 121 суб’єкта господарювання, що здійснюють діяльність на 541 об’єкті підвищеної небезпеки (АЗС, АГЗП, АЗК). У процесі перевірок було виявлено 1215 порушень нормативно-правових актів. За результатами вжитих заходів на перевірених підприємствах усунуто 96% порушень. Було ідентифіковано та зареєстровано 169 об’єктів підвищеної небезпеки, на 50% зросла кількість поданих декларацій безпеки об’єктів підвищеної небезпеки.

Водночас за позовами управління суди заборонили дев’яти суб’єктам господарювання експлуатувати устатковання та виконувати роботи підвищеної небезпеки на 46 об’єктах.

– Скільки в управлінні працівників? Чи вистачає Вам кадрів для виконання завдань?

Головне управління має затверджену штатну структуру, яка налічує 218 працівників. Фактично штат заповнений приблизно на 60 відсотків. На жаль, нам, як і іншим державним структурам не лише на Львівщині, але й в Україні, важко конкурувати за рівнем зарплати з приватним сектором.

Слід відзначити, що ми постійно працюємо над тим, щоб заповнити вакантні посади кваліфікованими, відповідальними та порядними фахівцями. Також активно намагаємося залучити молоді кадри. У нас підписані відповідні договори із закладами вищої освіти, такими як НУ «Львівська політехніка», Львівський державний університет безпеки життєдіяльності. У Головному управлінні часто проходять виробничу практику студенти, які згодом приходять до нас працювати.

Крім того, хочу відзначити, що наші працівники розуміють важливість тієї роботи, яку вони виконують. Тож викладаються на повну, щоб забезпечити виконання всіх поставлених перед управлінням завдань. І як підтверджують показники роботи – нам це вдається. Тому хочу подякувати колективу за якісне виконання посадових обов’язків та особистий внесок у загальні результати роботи управління.

Статтю повністю читайте в журналі № 3|2022.

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда