Колесник Сергій

Моя квартира – моя фортеця

26.02.2021

Переобладнання квартир з порушенням будівельних, санітарних, протипожежних та інших вимог може загрожувати безпеці проживання всіх мешканців будинку. Як правильно перевести житлове приміщення в нежитлове та не допустити несанкціонованого втручання в конструкцію будівель і споруд.

Останнім часом у ЗМІ все частіше з’являються повідомлення про те, що мешканці багатоповерхівок не задоволені тим, що на перших або цокольних поверхах їхніх будинків розміщують різні об’єкти підприємницької діяльності, переобладнуючи житлові* приміщення для використання в інших цілях. Адже це не тільки порушує спокій жителів, а й загрожує міцності та надійності будівлі через втручання в тримальні (несучі) конструкції, системи внутрішніх та зовнішніх комунікацій.

Згідно зі ст. 7, 8 чинного Житлового кодексу Української РСР, переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається. У виняткових випадках переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі може здійснюватися за рішенням виконавчого комітету обласної, міської (міста республіканського підпорядкування) Ради народних депутатів. Переведення жилих будинків і жилих приміщень відомчого і громадського житлового фонду в нежилі провадиться за пропозиціями відповідних міністерств, державних комітетів, відомств і центральних органів громадських організацій.

Статтею 383 Цивільного кодексу України передбачено, що «власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім’ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва. Власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, – за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку».

Згідно зі ст. 26 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» власник приміщення у багатоквартирному будинку, в якому створене об’єднання, може здати його в оренду для проживання фізичній особі або для здійснення господарської, підприємницької та іншої не забороненої законом діяльності фізичній або юридичній особі, якщо така діяльність не суперечить встановленим нормам використання приміщень у жилих будинках та не завдає шкоди інтересам власників (користувачів) і навколишньому середовищу. За необхідності може бути здійснене переведення приміщення в нежиле на термін дії договору оренди або постійно в порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держ­житлокомунгоспу від 17.05.2005 № 76 (п. 1.4.1), дозвіл на переобладнання квартири під нежитлове приміщення видають органи місцевого самовряду­вання, які розробляють і затверджують відповідний Порядок переведення житлових приміщень у нежитлові (далі – Порядок).

Алгоритм переведення житлових приміщень у нежитлові, як і вимоги до такої нерухомості, майже скрізь однаковий. Але Порядок може мати окремі особливості. Так, наприклад, у 2015 р. Київрада прийняла рішення «Про дерегуляцію та спрощення порядку переведення житлових будинків і житлових приміщень у нежитлові в місті Києві». Тепер згідно з цим документом дозвіл про зміну статусу нерухомості проводять без визначення функціонального призначення приміщення. Це стало причиною того, що в Києві за останні три роки кількість приміщень, які перетворилися з житлових у нежитлові, збільшилася в три рази.

Повний текст статті читайте у журналі № 2/2021

Кореспондент Колесник Сергій