Редакція журналу «Охорона праці»

Механізована лісозаготівля: працюємо безпечно

18.09.2024

Автор проаналізував зміни, які стосуються безпечної заготівлі деревини за допомогою багатоопераційних лісозаготівельних машин (далі – БЛМ).
25 січня 2024 року набули чинності нові «Мінімальні вимоги щодо безпеки і здоров’я на роботі працівників лісового господарства та під час виконання робіт із зеленими насадженнями», затверджені наказом Мінекономіки від 27.11.2023 № 17953, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 13.12.2023 за № 2167/41223 (далі – Мінімальні вимоги), які внесли багато змін у систему безпеки і здоров’я на роботі працівників лісового господарства.

Було введено нові терміни, які визначають, яку БЛМ відносять до форвардера, харвестера та харвардера, а саме:

форвардер – вантажний транспортний засіб, що використовується під час лісозаготівельних робіт як багатоопераційна лісозаготівельна машина і виконує роботи з навантаження, розвантаження, сортування, вивезення круглих лісоматеріалів на верхній (проміжний) лісосклад за допомогою крана-маніпулятора з грейферним вантажозахоплювальним пристроєм (захватом);

харвестер – багатоопераційна лісозаготівельна машина, призначена одночасно виконувати ряд технологічних процесів під час усіх видів рубок, а саме: звалювання дерев; сколювання, зрізування гілля та сучків; розкряжування стовбура дерева на круглі лісоматеріали; їх сортування в межах волоку за допомогою крана-маніпулятора та харвестерної головки;

харвардер – багатоопераційна лісозаготівельна машина, яка використовується одночасно як вантажний транспортний засіб і виконує ряд технологічних операцій та процесів під час усіх видів вирубок.

Отже, що саме, відповідно до нормативно-правових актів у сфері ОП, роботодавець зобов'язаний упровадити та забезпечити на робочому місці оператора (машиніста) БЛМ та підрозділу, який обслуговує роботу БЛМ, після набуття чинності нових Мінімальних вимог для створення безпечних умов праці.

По-перше, згідно зі ст. 21 ЗУ «Про охорону праці», пункту 15 групи А додатка 2 до Постанови КМУ від 26.10.2011 № 1107 (далі – Постанова) (в редакції постанови КМУ від 03.02.2021 № 77), роботодавцю слід отримати дозвіл на проведення лісосічних робіт, трелювання, транспортування та сплав лісу, зокрема: лісогосподарські, лісозаготівельні та лісотранспортні роботи на забруднених радіонуклідами територіях.

У разі проведення вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою машин і механізмів додатково роботодавець має отримати дозвіл згідно зі ст. 21 ЗУ «Про охорону праці», пункту 20 групи А додатка 2 до Постанови.

Потрібно враховувати, що експлуатація (застосування) всіх типів машин та устатковання, що наведені у підпунктах 1 і 2 пункту 2 Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою КМУ від 30.01.2013 № 62, що не зазначені в групі А Постанови, здійснюються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці за формою (п. 1 групи Б постанови КМУ від 3.02.2021 № 77).

Разом з тим, треба враховувати, що якщо БЛМ було зареєстровано як великотоннажний та інший технологічний транспортний засіб, визначений підпунктом 1 пункту 2 Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 6.01.2010 № 8, то роботодавець має зареєструвати тільки декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці згідно з п. 6 групи Б постанови КМУ від 3.02.2021 № 77.

По-друге, проведення лісосічних робіт з використанням БЛМ належить організовувати і проводити відповідно до карти технологічного процесу розроблення лісосіки. У карті технологічного процесу має бути зазначено порядок роботи всіх багатоопераційних лісозаготівельних машин, що використовуються на відповідній території, та їх безпечної взаємодії.

Михайло Прокопенко, провідний інженер з ОП Столичного  лісового офісу ДП «Ліси України»

Mikhail Prokopenko

Mechanized logging: working safely

The author analyzes the changes related to the safe harvesting of timber with the help of multi-operational logging machines.

On January 25, 2024, the new “Minimum Requirements for Safety and Health at Work of Forestry Workers and during Work with Green Plantations” came into force, approved by the Order of the Ministry of Economy No. 17953 dated November 27, 2023, registered with the Ministry of Justice of Ukraine on December 13, 2023 under No. 2167/41223, which introduced many changes to the system of safety and health at work of forestry workers.

Статтю повністю читайте в Журналі "Охорона праці" № 9/2024 або КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»