Редакція журналу «Охорона праці»

Маркшейдерство по-сучасному

16.03.2021

Хто такий «маркшейдер», які роботи він виконує та чому так важливо внести зміни в законодавство щодо правил виконання маркшейдерських робіт на рудних та нерудних родовищах корисних копалин. Тож яких змін чекати маркшейдерам у 2021 році?

Питання державного гірничого нагляду (згідно з Положенням про порядок здійснення державного гірничого нагляду, затвердженим постановою КМУ від 21.02.1995 № 134) покладене на Державну службу України з питань праці (далі – Держпраці). Тому першочерговим зав­данням стало привести застарілу нормативно-правову базу у відповідність до сучасних вимог.

Як кажуть, Біблією для користувача надр є Кодекс України про надра та Гірничий закон України. Саме стаття 53 Кодексу України про надра визначає основні вимоги під час розробки родовищ корисних копалин, зокрема:

  • застосування раціональних, екологічно безпечних технологій видобування корисних копалин і вилучення наявних у них компонентів, що мають промислове значення;
  • недопущення наднормативних втрат і погіршення якості корисних копалин, а також вибіркового відпрацювання багатих ділянок родовищ, що призводить до втрат запасів корисних копалин;
  • здійснення дорозвідки родовищ корисних копалин та інших геологічних робіт, проведення маркшейдерських робіт, ведення технічної документації;
  • безпечне для людей, майна і навколишнього природного середовища ведення гірничих робіт.

Дотримання зазначених заходів можливе лише завдяки своєчасному та комплексному маркшейдерському обслуговуванню гірничих робіт на всіх етапах розробки родовищ корисних копалин.

На сьогодні нормативно-правовими актами, що регулюють порядок виконання маркшейдерських робіт, є:

  1. Інструкція з виконання маркшейдерських робіт, затверджена Держгіртехнаглядом СРСР 20.02.1985 (НПАОН 74.2-5.01-85).
  2. Інструкція з виконання маркшейдерських замірів і контролю гірничих робіт на підприємствах чорної металургії СРСР, затверджена Держгіртехнаглядом СРСР 01.11.1985 (НПАОН 74.2-5.03-85).
  3. Інструкція з виконання маркшейдерських замірів і контролю гірничих робіт на підприємствах Міністерства чорної металургії СРСР, затверджена Держгіртехнаглядом СРСР 01.01.1985 (НПАОН 74.2-5.06-85).

Зазначені акти здебільшого не враховують змін, що сталися в законодавстві України, сучасного впровадження маркшейдерсько-геодезичних приладів (GPS-системи, безвідбивні електронні тахеометри), програмних комплексів з камеральної обробки результатів вимірювань і методик виконання маркшейдерських робіт.

Саме тому Держпраці розробила проєкт Правил виконання маркшейдерських робіт під час розробки родовищ рудних та ­нерудних корисних копалин ­(останню редакцію оприлюднено на сайті Мінекономрозвитку 23.02.2021), які встановлюють організаційні та технічні вимоги до всього комплексу маркшейдерських робіт під час відкритого і підземного способів розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин, будівництва гірничих підприємств, використання надр у цілях, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин.

Оскільки чинним нормативним документам у галузі понад 35 років, а ми живемо в період вели­кої діджиталізації, то основним завданням було спрощення роботи фахівців маркшейдерських служб та приведення її діяльності у відповідність до сучасного законодавчого рівня та вимог науково-технічного прогресу.

Марія Брезіцька, заступник начальника Головного управління Держпраці у Харківській області

Статтю повністю читайте в журналі № 2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»