Редакція журналу «Охорона праці»

Інженеру з ОП – початківцю

13.08.2024

Частина 1. Якщо новопризначений інженер з охорони праці розуміє всю глибину проблем, які йому потрібно буде вирішувати у процесі своєї роботи, усю складність взаємовідносин з керівниками і готовий усього цього навчитися – ласкаво просимо до спільноти фахівців з охорони праці.

Останнім часом значно знизився професійний рівень інженерів з охорони праці. Такий невтішний висновок напрошується з аналізу запитань, які з’являються на сайтах різних профільних видань тощо.

Наприклад:

«Добрий день усім. Я інженер з охорони праці. Став до роботи, але без досвіду. Зараз проходжу навчання в одному з навчальних центрів. Працюю на заводі, де є робочі місця зі шкідливими та небезпечними умовами праці. Підкажіть, будь ласка, з чого розпочинати…»;

«Добрий вечір, зайшла в групу просити допомоги. Так сталося, що я влаштувалась на роботу інженером з охорони праці на підприємство та, на жаль, досвіду роботи саме інженером з ОП я не маю. Чи може хтось допомогти з алгоритмом дій (або хоч з чого почати). Попереду навчання з ОП. На цей час тільки паперова робота. Але для мене важливо навчитися, добре знати й виконувати свою роботу. Завчасно всім дякую за відповідь».

Спробуємо допомогти таким початківцям. Адже ми також свого часу розпочинали, маючи певний досвід роботи на виробництві, але не маючи його у службі охорони праці.

Із чого ж розпочинати?

Звичайно, з навчання. Але мало записатися на загальний курс з охорони праці до якогось навчального центру. Потрібно самостійно перечитати і засвоїти величезну гору різноманітної та неоднозначної нормативної, довідкової інформації з усіх аспектів охорони праці.  Слід зазначити, що сьогодні є чинним  Покажчик нормативно-правових актів з охорони праці, затверджений наказом Держпраці від 15.05.2024 № 74, відповідно до якого нормативно-правові акти кодуються як НПАОП.

У ст. 1 Закону України «Про охорону праці» (далі – Закон) дано визначення: «Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і праце­здатності людини у процесі трудової діяльності». Отож інженеру з охорони праці слід опанувати всі ці напрями своєї професійної діяльності. Розпочинати краще з вивчення законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. І першим у цьому списку має бути Закон.

До речі, нині у Верховній Раді на розгляді проєкт Закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі», який розробляли майже 5 років і який мають прийти на зміну Закону. Після його ухвалення вивчати його положення доведеться всім і насамперед працівникам служб охорони праці, які вже будуть називатися «уповноважений з питань безпеки та здоров’я працівників на роботі»…

Але поки діє Закон – вивчаємо його положення і чинні підзаконні акти.

Найперше уважно розберіться з обов’язками роботодавця в питаннях охорони праці. У ст. 13 Закону сказано, що роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у сфері охорони праці і з цією метою забезпечити функціонування системи управління охороною праці. А потім розписано по пунктах, що саме для цього потрібно зробити.

Першим пунктом зазначено створення відповідних служб і призначення посадових осіб, які забезпечують розв’язання конкретних питань охорони праці, затвердження інструкції про їх обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій. Тоді ж має стати зрозумілим, що питаннями охорони праці повинні опікуватися всі працівники – від керівника до робітника, а не лише інженер з охорони праці.

На цьому етапі вам потрібно розібратися з вимогами ст. 15 Закону, у якій ідеться про службу охорони праці підприємства. Вона створюється відповідно до вимог Типового положення, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці. Чинне Типове положення про службу охорони праці (НПАОП 0.00-4.21-04).

У НПАОП 0.00-4.21-04 викладено основні завдання, функції служби охорони праці, права працівників служби охорони праці та організацію роботи служби охорони праці.

Функції працівників служби охорони праці поділяються на:

  • питання, які вони розробляють, виконують самостійно;
  • питання, виконання яких вони організовують колегіально (тобто беруть участь) (це, зокрема, розроблення положень, інструкцій, розділу «Охорона праці» колективного договору, інших актів з охорони (безпеки) праці, що діють у межах підприємства);
  • питання, щодо яких здійснюється контроль (це, зокрема, наявність у структурних підрозділах інструкцій з охорони праці згідно з переліком професій, посад і видів робіт, своєчасне внесення в них змін; своєчасне проведення навчання з питань охорони праці, усіх видів інструктажу з охорони праці; організація робочих місць відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці; проведення попередніх і періодичних медоглядів працівників; тощо).

Анатолій Севрук, консультант з питань охорони праці ПрАТ «Київський КПК». Малюнок Ю Судака

Anatoliy Sevruk
For the novice occupational safety and health engineer
Recently, the professional level of occupational health and safety engineers has significantly decreased. Such a disappointing conclusion can be drawn from the analysis of questions that appear on the websites of various specialized publications, etc. We will try to help such beginners. After all, we also started out having some experience in production, but not in the occupational health and safety service.

Translated with DeepL.com (free version)

Статтю повністю читайте в журналі "Охорона праці" № 8/2024 або КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»