Федоренко Микола

Інструкція з пожежної безпеки: яка форма та хто є розробником?

16.08.2024

Законодавство вимагає від суб’єкта господарювання наявності інструкцій про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення або території об’єкта. Хоча визначено лише зміст інструкцій і не визначено їх форми та порядку опрацювання,перегляду і скасування.

Чинне законодавство передбачає наявність та дотримання інструкцій з питань пожежної безпеки під час здійснення господарської діяльності. Контроль за наявністю таких інструкцій здійснюють органи державного нагляду (контролю). У цій статті автор проаналізував вимоги чинного законодавства, що стосуються розроблення інструкцій з питань пожежної безпеки.

Інструкція про заходи пожежної безпеки – інструкція, яка поширюється на службові, складські, допоміжні, житлові приміщення та територію, встановлює основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки у них і є обов’язковою для вивчення та виконання всіма працівниками організації (Довідник «Основні вимоги техногенної та пожежної безпеки до адміністративно-офісних приміщень загальною площею до 300 м2», погоджено листом ДСНС від 22.07.2020 № 26-10678/261-1).

Розроблення і затвердження інструкцій з питань пожежної безпеки належить до завдань і обов’язків суб’єктів господарювання (ч. 20 ст. 20 Кодексу цивільного захисту України).

Водночас суб’єктами господарювання (крім об’єктів підвищеної небезпеки) з чисельністю працюючого персоналу 50 осіб і менше розробляється та затверджується інструкція щодо дій персоналу суб’єкта господарювання у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій (ст. 130 Кодексу цивільного захисту України).

У розробленні суб’єктами господарювання інструкцій та інших нормативних документів з питань пожежної безпеки бере участь центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту (ДСНС України) (ч. 42 ст. 17-1 Кодексу цивільного захисту України).

Вимоги до змісту

Безпосередні вимоги щодо розроблення інструкцій з питань пожежної безпеки (про заходи пожежної безпеки) визначає розділ ІІ Правил пожежної безпеки України, затверджених наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417 (далі – Правила пожежної безпеки), де передбачено:

  • керівник підприємства повинен призначити відповідальних осіб за пожежну безпеку окремих будівель, споруд, приміщень, дільниць, технологічного та інженерного обладнання, а також за утримання й експлуатацію засобів протипожежного захисту;
  • обов’язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту передбачаються у посадових інструкціях, обов’язках, положеннях про підрозділ;
  • для кожного приміщення об’єкта мають бути розроблені та затверджені керівником об’єкта або уповноваженою ним посадовою особою інструкції про заходи пожежної безпеки. У цих інструкціях вказуються:

►  категорія приміщення з вибухопожежної та пожежної небезпеки (для виробничих, складських приміщень та лабораторій);
►  вимоги щодо утримання евакуаційних шляхів та виходів;
►  спеціальні місця для куріння та вимоги до них;
►  порядок утримання приміщень, робочих місць;
►  порядок зберігання та застосування легко­займистих рідин, горючих рідин, пожежовибухонебезпечних речовин і матеріалів;
►  порядок прибирання робочих місць, збирання, зберігання та видалення горючих відходів, промасленого ганчір’я;
►  порядок утримання та зберігання спецодягу;
►  місця, порядок та норми одночасного зберігання у приміщенні сировини, напівфабрикатів та готової продукції;
►  порядок проведення зварювальних та інших вогневих робіт;
►   порядок огляду, вимкнення електроустановок, приведення в пожежобезпечний стан приміщень та робочих місць, зачинення приміщень після закінчення роботи;
►  заходи пожежної безпеки під час роботи на технологічних установках та апаратах, які мають підвищену пожежну небезпеку;
►  граничні показання контрольно-вимірювальних приладів, відхилення від яких можуть спричинити пожежу або вибух;
►  обов’язки та дії працівників у разі виникнення пожежі;
►  порядок дій і шляхи евакуації осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення у розрізі нозологій.

Інструкції про заходи пожежної безпеки не розробляються для душових, басейнів, мийних, умивалень та санвузлів, а також для коридорів та вестибюлів.

Mykola Fedorenko
Fire safety instructions: what form and who is the developer?
The legislation requires a business entity to have fire safety instructions for each room or territory of the facility. However, only the content of the instructions is defined and their form and procedure for development, revision and cancellation are not defined.
Control over the availability of such instructions is exercised by state supervisory (control) authorities. In this article, the author analyzes the requirements of the current legislation regarding the development of fire safety instructions. 

Статтю повністю читайте в КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ та в журналі "Охорона праці" № 8/2024.

Автор Федоренко Микола