Якименко (Купира) Зінаїда

«Хитання» державної політики

14.05.2021

Починаючи з 2017 року, коли до Закону України «Про місцеве самоврядування» (далі – Закон) було внесено зміни, посадові особи органів місцевого самоврядування (далі –  ОМС) одержали право безперешкодно, без попереднього повідомлення і о будь-якій годині доби здійснювати інспекційні відвідування, проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень суб’єкта господарювання, у яких використовується наймана праця.

Тоді розпочалося масове навчання інспекторів ОМС, видача посвідчень, інспекційні відвідування, здійснення превентивних заходів, винесення постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про працю. Інспектори праці ОМС здійснювали контроль за дотриманням ­законодавства про працю роботодавцями, які перебувають на територіях відповідних місцевих рад.

Протягом певного часу відтоді, як з’явились ­інспектори праці ОМС, постійно можна було читати новини про консультування співробітниками Держпраці фахівців ОТГ з питань організації роботи інспекторів праці, доцільність введення посад. Також проводилися навчальні практикуми, семінари тощо.

Я спробувала знайти інформацію про інспекторів праці ОМС, яким було видано посвідчення, на ­сайті Держпраці, проте він показує повідомлення про ­помилку. Нині на цьому порталі можна перевірити інформацію про службові посвідчення лише інспекторів праці Держпраці.

У прийнятті законів, що спочатку надають повноваження ОМС щодо контролю за дотриманням роботодавцями трудового законодавства, а потім скасовують їх, вбачається непослідовність державної політики. Витрачено кошти і час на те, щоб почали працювати інспектори праці ОМС на місцях. Та щойно це почало давати результати, як раптом все змінили.

Статтю повністю читайте в журналі № 5/2021

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда