Колесник Сергій

Готуємо дахову котельню до зими

08.10.2024

Те, що дахова котельня для багатоповерхівок є набагато ефективнішою від централізованого теплопостачання, доведено часом. Але в умовах енергетичної кризи, спричиненої війною, не просто забезпечити її надійну та безпечну роботу.

Як запевняють українців представники влади, експерти в галузі енергетики – наступна зима буде найтяжчою з часів Другої світової війни. Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сіман заявила, що за низьких температур деякі населені пункти в Україні можуть бути непридатними до життя. Тривожна ситуація може виникнути і з газом, якщо згідно з договором між Україною та рф у 2024 р. закінчиться транзит російського газу через нашу країну. Це створить небезпеку для газопостачання в разі бомбардувань компресорних станцій.

Будинкові котельні енергозалежні, адже для циркуляції теплоносія повинні працювати електронасоси. ­Як розповідають власники котелень, а це переважно керівники ОСББ, про готовність до зими вже подбали деякі господарі – установили сонячні батареї із системою акумуляції електроенергії, придбали генератори, заготовили запас палива тощо.

Про ефективність дахової котельні розповідає голова ОСББ однієї з багатоповерхівок у м. Миколаєві. Із її слів, 70-квартирний будинок на два під’їзди з даховою котельнею споживав у минулому опалювальному періоді в середньому 700 кВт електроенергії на місяць. Такий самий будинок з поквартирним індивідуальним опаленням – 3,5 тис. кВт.

Нормативна база

Велика проблема в період підготовки до зими – пуск газу до котельні. Часто він затримується через борги ОСББ за спожитий газ, що утворюються внаслідок несплати комунальних послуг деякими власниками квартир, які вимушено переїхали або мають фінансові труднощі. Виникають проблеми й через виробничо-­технологічні витрати (під час транспортування, для утримання газової мережі, для підтримання належного тиску тощо). Ідеться про витрати газу, які з’являються, якщо об’єкт не від’єднаний від споживання та не опломбований після закінчення опалювального періоду. ­Окрім цього, оскільки ОСББ не визнано побутовим споживачем, то для нього вимагається встановити ­комерційний прилад обліку на підставі ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

Іноді постають питання під час визначення межі відповідальності за зовнішні мережі газопроводу. В одних випадках це спільна сумісна власність мешканців, в інших – оператора ГРС. Така ситуація є небезпечною, особливо зараз, під час дії воєнного стану. Адже «приліт» від агресора може призвести до надскладних руйнувань.

ВИМОГИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ОСББ

Згідно з Правилами № 120/378 та Правилами № 71 ОСББ має:

  • розробити та затвердити план організаційно-технічних заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду;
  • призначити відповідальний персонал, який обслуговує теплове господарство;
  • створити комісію з перевірки готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період;
  • скласти Акт стану готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період за встановленою формою;
  • організувати проведення навчання в спеціалізованих навчальних закладах осіб, відповідальних за ­теплове господарство, та ін.

Усі ці розпорядчі документи (накази, акти, плани заходів, відомості про проходження навчання тощо), а також інформацію про усунення недоліків та виконання заходів потрібно надати до територіальної інспекції Держенергонагляду.

Більшість дахових котелень побудовані модульними, експлуатація яких допускається без постійного нагляду за їх роботою обслуговчим персоналом.

Передбачена система блокування автоматично припиняє подавання газу в разі аварійної ситуації, наприклад, вимкнення електропостачання. У цьому випадку на пункт чергового підрядної організації, яка згідно з договором з ОСББ обслуговує котельню, надходить повідомлення. Аварійна служба зобов’язана виїхати на місце, перевірити справність систем, зокрема клапана-­відсікача, датчика загазованості, і запустити котельню.

Однак, як показують перевірки таких підприємств державними наглядовими органами, часто чергові не мають відповідних інструкцій, не знають, як діяти в тій чи іншій ситуації, не пройшли відповідного навчання тощо. Нерідко під час запуску котельні після аварійного вимкнення перевірка блокувальних пристроїв і датчиків здійснюється формально.

Сергій Джигімон, начальник відділу експертиз ПрАТ «МЕТЦ». Підготував С. Колесник, власкор

Sergiy Dzhygimon
Preparing the roof boiler room for winter
The fact that a rooftop boiler house for high-rise buildings is much more efficient than a district heating system, has been proven over time. But in the context of the energy crisis caused by the war, it is not easy to ensure its reliable and safe operation.
 

Статтю повністю  читайте в журналі "Охорона праці" № 10/2024 та КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Кореспондент Колесник Сергій