Колесник Сергій

Чи потрібна атестація робочих місць офісних працівників?

17.05.2021

Яка різниця між лабораторними дослідженнями для атестації робочих місць та для медичних оглядів. Які робочі місця вважають аналогічними та як їх правильно об’єднувати. Як грамотно скласти Карту умов праці та розподілити обов’язки між членами атестаційної комісії. Консультація фахівця.

15 квітня 2021 року навчально-виробничий центр «Професійна безпека» провів вебінар «Все, що потрібно знати про атестацію робочих місць від А до Я». Начальник санітарно-екологічної лабораторії НВЦ «Професійна безпека», лікар з гігієни праці Анатолій Омельченко актуалізував відповідну інформацію та відповів на поставлені запитання.

Передумови

Законом України «Про охорону праці» передбачено, що в кожного працівника має бути своє робоче місце, на якому роботодавець зобов’язаний створити нешкідливі та безпечні умови праці. Специфіка виробництва може бути пов’язана з факторами підвищеної небезпеки, шкідливості тощо. У таких випадках роботодавець повинен компенсувати працівникові «шкідливість» його роботи згідно з нормами чинного законодавства, якщо це буде підтверджено результатами атестації.

На сьогодні підставою для обов’язкового проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі – АРМ) залишаються ЗУ «Про охорону праці»; постанова КМУ«Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 № 442 (далі – Постанова № 442); Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці від 01.09.1992 № 41 (далі – Методичні рекомендації № 41).

Зокрема, ст. 7 ЗУ «Про охорону праці» встановлює право працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Згідно із цією статтею працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профі­лактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою. Крім того, такі працівники мають право на оплачувані пе­рерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці в підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Щоб з’ясувати потрібність проведення атестації, підприємство повинно вивчити:

  • норми охорони та гігієни праці щодо свого виробництва;
  • Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах;
  • Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці;
  • Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня.

Знайшовши в цих документах роботи, фактори, професії, які є на робочих місцях його підприємства, роботодавець проводить атестацію таких місць. Водночас атестацію потрібно проводити незалежно від того, є роботодавець юридичною особою чи приватним підприємцем.

Проєкт оновленої АРМ

Нещодавно на сайті Держпраці з’явився текст проєкту нових методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі – проєкт рекомендацій), розроблений відповідно до Постанови № 442 (зі змінами, внесеними згідно з постановою КМУ від 05.10.2016 № 741). Спікер та учасники вебінару, які ознайомилися з проєктом рекомендацій, позитивно оцінили підготовлений документ. На відміну від Методичних рекомендацій № 41, обсяг яких 11 сторінок, новий проєкт рекомендацій – майже на 80 сторінках.

У новому проєкті рекомендацій докладно, покроково викладено: процес проведення АРМ, інструкцію щодо заповнення Карти умов праці, методику проведення хронометричних спостережень на робочих місцях, методи проведення замірів хімічних речовин, порядок призначення пільг і компенсацій, заходи з оцінки ризику за конкретними шкідливими виробничими факторами, чітко прописана методика з визначення та оцінки важкості праці та напруженості трудового процесу.

Статтю повністю читайте в журналі № 5/2021

Кореспондент Колесник Сергій