Колесник Сергій

Адитивне виробництво також шкідливе

15.03.2021

Відмінною рисою сучасного суспільства є стрімкий  розвиток ІТ-технологій, робото­техніки, нано­технологій. Серед таких галузей – адитивне виробництво, або 3D-друк. А експлуатація 3D-принтера вимагає дотримання вимог безпеки.

Ще  у 80-х роках минулого століття була запатентована технологія 3D-друку, розроб­лені нові, перспективні методики і можливості 3D-технологій. Однак ще 30 років тому друк об’ємних предметів вважався чимось фантастичним, 3D-принтери довгий час залишалися екзотичними пристроями з позамежною вартістю і дуже обмеженою сферою застосування. Та вже на початку ХХІ століття спостерігаємо значне зростання попиту на 3D-принтери. Технологія знаходить застосування у сфері вироб­ництва ювелірних виробів, взуття, промислового дизайну, архітектури, проєктування та будівни­цтва, в атомній, автомобільній, аерокосмічній, стоматологічній та інших галузях. Суднохідні компанії вста­новлюють 3D-принтери на своїх вантажних суднах, щоб за потреби оперативно виготовити запчастини безпосередньо в морі.

У середині 2010-х років стала доступною велика кількість конкурентних технологій, що дають змогу зробити 3D-модель. Їх основні відмінності стосуються етапу побудови шарів деталі під час її створення.

3D-технології розвиваються та вдосконалюються дуже активно. NASA вже запускає в космос супутники, виготовлені на 3D-принтері. В ОАЕ за допомогою 3D-принтера за 21 день із цементу, піску та гіпсу побудовано двоповерхову адміністративну будівлю 10 метрів заввишки і площею близько 640 кв. метрів. Вартість об’єкта становила лише близько 10 тис. доларів. Дубай ухвалив міську стратегію 3D-друку в будівництві, яка передбачає, що з 2025 року кожен четвертий будинок у місті будуватиметься за допомогою 3D-принтера, оскільки ця технологія знизить вартість будівництва, витрати людської праці та обсяг будівельних відходів. Така технологія застосовується і в США під час будівництва доступного житла.

Нині все більше і більше підприємств України користуються можливостями 3D-принтера. Наприклад, компанія Tech StailUp School, яка функціонує при Національному університеті «Львівська політехніка», реалізує виготовлені на 3D-принтері захисні маски для лікарів та перехідники для апаратів ШВЛ.

Випадків травмування або отруєння працівників під час роботи із 3D-принтером в Україні не зареєстровано. Однак прецедент стався минулого року в США – у власному будинку чадним газом, який виділився під час 3D-друку, смертельно отруїлася молода сім’я та домашні тварини.

Отже, на підприємстві, де застосовують 3D-принтер, потрібно здійснити оцінку всіх можливих ризиків та вжити заходів щодо їх зниження до мінімуму.

Пам’ятку щодо безпеки праці під час роботи на 3D-принтері читайте на с. 58 у додатку до журналу.

Статтю повністю читайте в журналі № 3/2021

Кореспондент Колесник Сергій